Canva Pty Ltd
Luovuus

Monimuotoisuus lisää työyhteisön luovuutta ja tuo organisaatiolle kilpailuetua, kertoo tuore tutkimus

3.10.2024 11:00
Iina Kansonen
Ylin johto ja esihenkilöt sekä ei-vähemmistöön kuuluvat kuvailevat työpaikkaansa monimuotoiseksi työntekijöitä ja vähemmistöön kuuluvia useammin.

Erityisesti alle 35-vuotiaat työntekijät ajattelevat, että monimuotoisuus lisää työyhteisön luovuutta ja innovatiivisuutta. Työntekijät kokevat monimuotoisuuden tekevän tiimityöstä rikkaampaa ja tarjoavan mahdollisuuden kehittymiseen ja uuden oppimiseen.

Ylin johto ja esihenkilöt sekä ei-vähemmistöön kuuluvat kuvailevat työpaikkaansa monimuotoiseksi työntekijöitä ja vähemmistöön kuuluvia useammin.

Suomalainen työ ry:n toimitusjohtaja Katri Viippola huomauttaakin tiedotteessa, että enemmistöön kuuluvat näkevät työyhteisön eri tavalla kuin vähemmistöön kuuluvat.

"Enemmistön ei tulisi määrittää, mitä tarpeita vähemmistön edustajilla on työyhteisöissä."

– Se on syy sille, miksi enemmistön ei tulisi määrittää, mitä tarpeita vähemmistön edustajilla on työyhteisöissä. Voidakseen kotiutua työyhteisöön on tärkeää tuntea, että saa olla työpaikalla oma itsensä. Tutkimuksen kaikista vastaajista 82 prosenttia kokee voivansa olla oma itsensä työpaikalla ja 77 prosenttia kokee, että heitä arvostetaan työyhteisössä, Viippola kertoo.

Ei-vähemmistöön ja vähemmistöön kuuluvat kokivat suurinta eroa siinä, kuinka yhdenvertaisesti heitä kohdellaan taustasta riippumatta, kuinka he voivat olla oma itsensä työyhteisössä ja kuinka arvostetuksi he kokevat itsensä.

Monimuotoisuus lisää kilpailukykyä

Tutkimukseen vastanneet kertovat, että omassa työyhteisössä monimuotoisuus näkyy parhaiten ihmisten iässä, perhetilanteessa ja koulutuksessa. Vähiten monimuotoisia työpaikat ovat sairauden tai vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon ja vakaumuksen suhteen.

Organisaation kilpailueduksi monimuotoisuuden nimeävät useimmin 36–45-vuotiaat. Viippola muistuttaa, että monimuotoisuus ja kilpailukyky liittyvät vahvasti toisiinsa. Hänen mukaansa monimuotoisuus lisää työyhteisön luovuutta, hyvinvointia, hyvää mainetta ja taloudellista kannattavuutta.

"Suomi kilpailee työntekijöiden ja osaajien osalta kovassa sarjassa ja koko yhteiskunnan ilmapiiri monimuotoisuuteen on ratkaisevan tärkeää."

– Näiden pitäisi olla melko vahvoja kimmokkeita sille, miksi monimuotoisuuden tulisi olla jokaisen yrityksen agendalla. Suomi kilpailee työntekijöiden ja osaajien osalta kovassa sarjassa ja koko yhteiskunnan ilmapiiri monimuotoisuuteen on ratkaisevan tärkeää.

Tulokset selviävät tuoreesta Työn monimuotoiset kasvot -tutkimuksesta, jonka toteuttivat Suomalainen työ ry ja Promenade Insight. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka monimuotoisuus toteutuu työpaikkojen henkilöstön arjessa sekä millaisia arkikäsityksiä ja asenteita monimuotoisuuteen liitetään.

Suomalainen työ ry:n ja Promenade Insight Oy:n Työn monimuotoiset kasvot -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka monimuotoisuus toteutuu työpaikkojen henkilöstön arjessa ja millaisia arkikäsityksiä ja asenteita monimuotoisuuteen liitetään. Tutkimus toteutettiin 26.8–16.9.2024. Siihen ilmoittautui mukaan 34 yritystä ja vastasi 1657 henkilöä. Tuloksia tarkasteltaessa on hyvä huomata, että tulokset eivät ole väestöä edustava otos, mutta esim. työrooleittain jaoteltuna tulokset voisivat vastata yhden suuremman organisaation jakaumaa. 

MAINOS