Kolumni

Olen päässyt mainonnasta eroon, koska mainonta on kriisissä – ja tulevaisuudessa kriisi saattaa vain paisua

16.8.2021 9:50
Pasi Sillanpää
Mainosten välttely on jatkossa entistä helpompaa, kirjoittaa Pasi Sillanpää.

Kun painettu lehti ei tule kotiini, kun en kulje henkilöautolla ja kun televisiosta tulee vain uusintoja ja tosi-tv:tä, minun ei tarvitse enää katsoa mainoksia.

Aiemmin puolet aamun lukukokemuksestani oli lukea uutisten vieressä olevia mainoksia. Työmatkalla autossa kuuntelin kaupallista radiokanavaa, ja illalla katsoin lineaarisesta televisiosta ohjelmia, joiden välissä oli mainoksia. Elämäntapojen muuttuessa huomaan, että olen merkittävästi vähentänyt mainosten seuraamista.

Median ja mainonnan digitalisaatio on johtanut siihen, että digilehteä lukiessa näkee vain sen jutun, jota lukee. Mainosten huomioarvo verkkosivuilla on heikko, koska yleensä mainos sisältää vain “tiiserin”. Klikkaan mainosta vain silloin, kun minulla on jo olemassa oleva tarve. 

Elämäntapojen muuttuessa huomaan, että olen merkittävästi vähentänyt mainosten seuraamista.

Asun kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä, ja jo ennen korona-aikaa käytin julkista liikennettä tai kävelin. En ole kuunnellut minkään radiokanavan aamuohjelmaa vuosikausiin. Kotona televisiossani pyörii Ylen aamu-tv, ja vaihdan “Maikkarille” vain siinä tapauksessa, että Ylellä on hyvin ärsyttävä vieras. Sitä tapahtuu kuitenkin harvoin, koska aamu-tv:n  ideana on antaa pehmeän mukava käynnistys päivään.

Iltaisin perinteisiltä ilmaisilta mainoskanavilta tulee James Bondin 15. uusinta tai Temptation Island. On helppo hypätä jonnekin muualle tai katsoa luontodokumentteja. 

Joskus muinoin lehden, radion tai television mainoskampanja sai ihmiset sankoin joukoin syöksymään kauppaan. Maailma vaikuttaa olevan nykyään niin pirstaleinen, että mainostaja joutuu tosissaan miettimään, millä keinoilla asiakkaat saa tulemaan paikan päälle. Uskon, että kivijalkakaupan kriisin ainoa syy ei ole kivijalkakaupan kriisi ja verkkokaupan nousu, vaan myös median kriisi, joka tekee mainonnan kivijalkakaupalle huomattavasti vaikeammaksi. 

Maailma vaikuttaa olevan nykyään niin pirstaleinen, että mainostaja joutuu tosissaan miettimään, millä keinoilla asiakkaat saa tulemaan paikan päälle.

Kun maailma muuttuu entisestään, siirrymme yhteiskäyttöautoihin, julkisen liikenteen merkitys kasvaa entisestään ja teemme yhä enemmän etätöitä. Tällöin mainonta saattaa kokea aiempaa vakavamman kriisin. Silloin mietitään haikeudella sitä, kun kaupan vahvuus oli sijainti työmatkan tai muun asiointimatkan varressa ja kun omalla autolla käytettiin työmatkaan puolesta tunnista tuntiin ja kun televisio keräsi illalla koko kansan yhteen. Aikaa, jolloin mainostajalla oli suhteellisen helppoa.

Uskon, että mainosten välttely on jatkossa entistä helpompaa – ellemme siirry Keski-Euroopan malliin. Kuuleman mukaan siellä kokeillaan mallia, jonka mukaan tiettyjä mediasisältöjä ei näe, jos ei ole ensin valmis katsomaan 30 sekunnin pakollista mainosta. Siis sitä samaa mallia, jota YouTube käyttää. Vain “hardcore-asiakkaat” katsovat mainoksia, kun näyttöön tulee painike, jossa lukee “Lopeta mainos”.

Pasi Sillanpää pohtii kolumneissaan, miten markkinointi voidaan siirtää yrityksen tukitoiminnosta kohti ydintä.

MAINOS
MAINOS
MAINOS