Mainos

Onko perinteinen hakukoneoptimointi kuollut?

20.1.2025 6:59
MarkkinointiUutiset
Tekoälyhaut haastavat Google-haun. Pelkkä bulkkisisältö ei riitä, vaan jatkossa tarvitaan aitoutta ja asiantuntemusta.

MAINOS: GidiUp

Onko perinteinen hakukoneoptimointi siis kuollut? Hyvä kysymys!

Vanha nyrkkisääntö on ollut, että kaikkien hakukoneiden toimintaperiaate on aika samanlainen. Harvoin tarvitsee suunnitella toimenpiteitä kokonaan erikseen jotakin tiettyä konetta varten. Sääntö pätee myös tekoälyhakuihin. 

Vaikka esimerkiksi Google on arvostanut erityisesti linkittävien sivustojen laatua ja Bing puolestaan sosiaalisen median signaaleja, niin tutuilla ohjeilla pärjää pitkälle.

Perinteinen hakukoneoptimointi ei ole turhaa

Perinteiset hakukoneoptimoinnin toimet eivät mene hukkaan, vaikka ChatGPT, älykkäät yhteenvedot ja muut tekoälyratkaisut ovat nousemassa vanhanaikaisen Google-haun rinnalle. Tärkeimmät optimointikeinot ovat samat kuin ennenkin. Niiden tärkeys vain korostuu, kun tekoäly poimii parhaat vastaukset suuresta tietomäärästä.

  • Luotettavuus ja asiantuntemus ovat kasvamassa entistä tärkeämmiksi.
  • Olennaista on korkealaatuinen, merkityksellinen ja kattava sisältö.
  • Mitä enemmän tekoälyhaku kehittyy, sitä paremmin se todennäköisesti arvioi tietolähteiden luotettavuutta ja ainutlaatuisuutta.

Tiedonhakutarpeet vaihtelevat

On hyvä muistaa, että tiedonhakutarpeita on monenlaisia. Tekoälyllä haetaan vastauksia tietopuolisiin kysymyksiin. Jos sen sijaan tietää jo haluavansa Rolexin, kauppa löytyy helposti Googlellakin. Verkkokaupan liiketoiminnassa perinteinen haku on siksi vielä vahvoilla.

Tekoäly nopeuttaa tuotevertailua

Toistaiseksi ollaan harvoin siinä tilanteessa, että tekoälyavustajan suosituksen perusteella valitaan saman tien tuote ja sen myyjä ilman omaa perehtymistä. Mutta tuotevertailussa tekoälyhaku nopeuttaa työtä, koska vaihtoehtona olisi usean eri blogitekstin lukeminen. On hyvä idea varmistaa tekoälyn väitteet lähteistä, mutta yhteenvedot auttavat esikarsinnassa sen verran, ettei tarvitse kahlata yhtä suurta tietomäärää läpi. 

Perinteiset optimoinnin kulmakivet

ChatGPT-haun mullistavasta vaikutuksesta verkkopalveluiden optimointiin keskustellaan joskus teknohuuman värittämänä ja joskus pelottelusävyssä. Rivien välistä huomaa kuitenkin, ettei kannata antautua pakokauhun valtaan. Tekoälyä varten suositellaan samoja verkkosivustojen optimointitoimenpiteitä, jotka ovat ennestään tuttuja:

  • Experience, Expertise, Authority, Trustworthiness (E-E-A-T)
  • Asiakasarvostelut
  • Kysymykset/vastaukset
  • Sisällön laatu
  • Sisällön jäsentely
  • Sisällön oikeaoppinen tekninen muotoilu Schema-markupilla

Nämä kaikki ovat olleet hyödyllisiä neuvoja aikaisemminkin, ja jatkossa niiden merkitys vain korostuu.

Aidosti asiantuntevaa sisältöä

Ainoa muutos on, että avainsanoilla maustettua täytesisältöä ei kannata tuottaa näön vuoksi. ChatGPT:n kaltaiset kielimallit ovat hyviä tiivistämään ja karsimaan sisällön ytimen. Avainsanahötön sijaan kannattaa tuottaa sisältöä, joka käsittelee aihetta perinpohjaisesti ja asiantuntevasti. Näin sekä lukija että tekoäly löytävät sisällöstä todellista asiaa.

Asiantuntijuuden esiin tuominen

Asiantuntijuutta voi tuoda esiin lisäämällä blogiartikkeleihin henkilötietoja:

  • Kirjoittajan nimi
  • Titteli
  • Kuva
  • Esittely

Nämä eivät ole uusia niksejä, mutta entistä tärkeämpiä. Lisäksi inhimillinen ja omakohtainen näkökulma tekee sisällöstä aidompaa.

Tekoälyn tuottama täytesisältö

Kielimalleilla kuten ChatGPT tuotetaan moniin verkkopalveluihin turhaa täytesisältöä hakukoneita varten. Tämä voi tehotakin lyhyellä aikavälillä, mutta menetelmä on kyseenalainen ja ristiriidassa hyvien hakukoneoptimoinnin keinojen kanssa. Tutkitusti parhaiten toimii ihmisen tuottama aito sisältö, jonka tekemistä on tehostettu tekoälyn avulla.

Bonus: Täytesisältö muuttaa maailmankuvaamme

Tekoälypohjaisilla kielimalleilla tuotettu sisältö ja tekoälyn avulla haettu tieto vaikuttavat muuhunkin kuin pelkkään hakukoneoptimointiin.

  • Tekoälyn tuottama sisältö etäännyttää ihmiset entistä kauemmas tiedon alkuperäisistä lähteistä.
  • Ihmisen kaltaista tekstiä tuottava tekoäly pakottaa miettimään, mitä äly ja ymmärrys ovat.
  • Tekoäly saattaa pakottaa kriittisempään ajatteluun, elvyttää filosofista keskustelua ja vauhdittaa mielen mekanismien tutkimusta.
  • Vakuuttavan oloinen koneen tuottama sisältö, joka ei välttämättä pidä paikkaansa, herättää uusia kysymyksiä tiedon luotettavuuden varmistamisesta.

 Miten varautua muutokseen?

  1. Tuota laadukasta sisältöä, joka tuottaa arvoa.
  2. Hyödynnä monipuolisesti eri kanavat.
  3. Mittaa ja kehitä löydettävyyttäsi, mm. Semrush, Google Search Console ja Bing Webmaster Tools auttavat alkuun.
  4. Tee selkeä suunnitelma tavoitteistasi, testaa, opi, korjaa.

Nosteella uutta kohti,

GidiUp

MAINOS