Ympäristöjärjestö Greenpeace selvitti, mitkä kotimaiset mainos- ja viestintätoimistot ovat suunnitelleet tai konseptoineet Vuoden huiputus -viherpesukilpailussa ehdolla olevat markkinointiviestintäkampanjat ja mainokset.
Kuluneen vuoden törkeintä viherpesutekoa markkinointiviestinnän ja mainonnan alalta etsivässä Vuoden huiputus -kilpailussa ovat tänä vuonna ehdolla kotimaisista yrityksistä muun muassa Atrian biohajoavan pakkauksen mainoskampanja, HKScanin Kariniemen Kananpojan “Omasta mielestä hyvin kasvatettua kananpoikaa”-mainos, St1:n Puhtaan energia tekijä -mainos, metsäalan toimijoiden Metsien Suomi-kampanja, Kemianteollisuuden biopolttoainekampanja Kinkkutemppu ja Metsä Groupin Lambi- ja Serla-brändeille tehty “Meillä ei ole varaa”-mainoskampanja.
Kariniemen kananpoikien mainoksen takaa löytyy mainostoimisto SEK. Työ on SEK:n mukaan jatkoa Kariniemen kananpoikien valitsemalle konseptille.
Metsien Suomen on puolestaan suunnitellut viestintätalo Miltton, joka on suunnitellut myös kemianteollisuuden Kinkkutemppu-tempauksen alkuperäisen konseptin vuonna 2017, vaikka toimisto ei vuosiin olekaan ollut itse kampanjassa mukana.
Metsä Groupin mainoskampanjan on suunnitellut Hasan & Partners. Atrian mainostoimisto on puolestaan TBWA.
Greenpeace selvitti kilpailuehdokkaiden mainostoimistot julkisten lähteiden perusteella ja antoi toimistoille mahdollisuuden kiistää tai tarkentaa osallisuuttaan.
Markkinointiuutiset on saanut vahvistuksen SEK:lta, Milttonilta ja Hasan & Partnersilta.
Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen painottaa tiedotteessa, että yritysten vastuusta puhutaan jatkuvasti, mutta mainos- ja viestintätoimistot ovat jääneet keskustelun ulkopuolelle.
– Viherpesukilpailun ehdokastöistä näkee, että virheellisille ympäristöväittämille ja lähempää tarkastelua kestämättömille vastuullisuuspuheille riittää sekä tekijöitä että tilaajia. Minusta on hyvä asia, että yritykset kertovat vastuullisuusteoistaan myös mainonnan keinoin. Se täytyy kuitenkin tehdä rehellisesti. Muussa tapauksessa kyseessä on viherpesu, Sipiläinen toteaa.
Sipiläinen huomioi, että kampanjoiden taustalla olevat toimistot ovat vakiintuneita suomalaisen markkinointiviestinnän tekijöitä, jotka ovat myös useasti palkittuja ja maineikkaita.
– Se, että näin nimekkäissä toimistoissa on sorruttu viherpesuun ja kestämättömien vastuullisuusmielikuvien luomiseen, osoittaa, että alalle tarvitaan lisää kestävyysosaamista ja vastuunkantoa. Nämä toimistot luovat viherpesun avulla lisää kysyntää ilmaston ja luonnon kannalta kestämättömille toimintatavoille. Kun yhteiskunta pyrkii jokaisella sektorillaan kohti kestävämpää ja luonnon paremmin huomioivaa toimintaa, mainostoimistojen on korkea aika tunnistaa oma vastuunsa, Sipiläinen sanoo.
Vuoden Huiputus-kilpailu palkitsee vuoden törkeimmän viherpesun keskiviikkona. Palkinto on päätetty yleisöäänestyksellä ja tuomariäänillä.