S-ryhmä haluaa mukaan Suomen apteekkimarkkinoille, ja lobbaa nyt eduskuntavaalien alla kampanjassaan avoimesti apteekkimonopolin purkamista. Helsingin Kolmen sepän aukiolle pystytetyllä S-Apteekin prototyypillä haastettiin pohtimaan, miksi apteekkimarkkina ei ole avoin kaikille vaatimukset täyttäville toimijoille.
Yleisö sai katsoa malliapteekin sisään ja tehdä omat johtopäätöksensä vaihtoehdon hyvistä ja huonoista puolista.
"Lobbaaminen nähdään yleensä suljettujen ovien takana käytyinä keskusteluina."
– Lobbaaminen nähdään yleensä suljettujen ovien takana käytyinä keskusteluina. S-ryhmä halusi haastaa tämän stereotypian ja miettiä uudelleen, miltä tällainen vaikuttaminen voisi näyttää modernissa yhteiskunnassa, joka on avoin keskustelulle ja uusille näkökulmille, sanoo Jyrki Poutanen, kampanjan toteuttaneen United Imaginationsin luova johtaja ja perustajajäsen tiedotteessa.
Apteekkiala on Suomessa hyvin säänneltyä, ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myöntää apteekkiluvat ja tekee päätöksen apteekkien perustamisesta.
Suomen monopolit ovat kuitenkin näyttäneet horjumisen merkkejä. Apteekkialan lisäksi esimerkiksi Veikkauksen vedonlyöntimonopolin ja Alkon alkoholimonopolin tarpeellisuus ovat herättäneet jatkuvasti enemmän keskustelua, ja ne tulevat luultavasti olemaan pöydällä myös kevään hallitusneuvotteluissa.
Apteekkimonopolin purkaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että kaupan alan toimijat voisivat kilpailla avoimilla markkinoilla, jotka tosin olisivat ainakin osin säänneltyjä.
– Suomalaisella apteekkimonopolilla on pitkä historia, joten sen purkaminen tulee epäilemättä olemaan katkera pala toisille ja tervetullut vaihtoehto monille, Poutanen toteaa.
– S-ryhmä päätti olla täysin avoin lobbauksessaan. Ei piileskelyä epämääräisten viestien takana tai tavoitteiden tai tarkoitusperien salailua. He halusivat olla täysin läpinäkyviä omasta roolistaan keskustelussa, Poutanen jatkaa.
Kampanjassa tehty virhe nosti malliapteekkia ehkä vielä suunniteltua enemmän ihmisten tietoisuuteen. Osassa malliapteekin promomateriaaleja oli virhe, jossa olivat menneet D-vitamiinin milli- ja mikrogrammat sekaisin. Tuotteen annos olisi siis ollut tuhatkertainen normaaliin suosituksiin nähden. Tämä käynnisti kiivaan keskustelun siitä, ettei kaupparyhmittymillä olisi mitään asiaa myydä lääkkeitä.
Virhe kyllä korjattiin, mutta keskustelu jatkoi vellomistaan. S-ryhmälle se ei silti ollut välttämättä huono asia. Sanotaanhan, että kaikki julkisuus on hyvästä.
Kampanjan tuloksia mitataan yhä, mutta se oli United Imaginationsin mukaan tämän viikon alkuun mennessä tavoittanut jo 3,1 miljoonaa ihmistä sosiaalisessa mediassa.
S-ryhmän kampanja sai myös kansainvälistä huomiota. Aiheesta kirjoitti tällä viikolla esimerkiksi Adweek.