Mediat kirjoittavat kilvan talouden taantumasta, ja minä istun tukholmalaisen mainostoimiston “Luovuudella selviytyjäksi vuonna 2023” -webinaarissa. Seminaarissa minulle opetetaan monipuolisia luovuuden taitoja eli tulevaisuuden selviytymistaitoja.
Edellinen tapahtuma on valitettavasti kuvitteellinen. Tarina voisi kuitenkin olla tositarina, ja webinaarin voisi sponsoroida punavuorelainen mainostoimisto, sillä luovuuden merkityksestä ihmiskunnan selviytymistarinassa on nyt uutta tutkittua tietoa. Suomalainen geenitutkimus nimittäin kertoo, että luovuus johti Homo sapiens -lajin säilymiseen.
Voimme oppia luovaksi, sillä luovuus, sosiaalisuus ja itsereflektio auttavat meitä sopeutumaan ankariin ja monimuotoisiin, muuttuviin olosuhteisiin.
Tutkimuksen takana on Tampereen yliopiston tutkimusryhmä. Se on ensimmäisenä maailmassa tunnistanut DNA:stamme luovuuden geenit, jotka erottavat nykyihmiset neandertalinihmisestä ja simpansseista.
Tutkimuksen mukaan luovuuteen vaikuttavat geenit eivät määrää tai määritä käyttäytymistämme, vaan ne auttavat meitä sopeutumaan ja oppimaan uutta kokemalla ja kommunikoimalla sekä itsetutkistelun avulla.
Toisin sanoen voimme oppia luovaksi, sillä luovuus, sosiaalisuus ja itsereflektio auttavat meitä sopeutumaan ankariin ja monimuotoisiin, muuttuviin olosuhteisiin.
Mutta mistä aloittaa, jos luovuus on kadoksissa tai jos haluat oppia lisää luovuudesta?
Vaihtoehtoja on monia. Kuulet näistä mahdollisuuksista lisää, jos lähdet kanssani tutkimusmatkalle luovuuteen. Vuoden 2023 kolumnieni teema on luovuus, sillä luova ala on yksi yhteiskuntamme työllistävimpiä aloja ja tärkeä bruttokansantuotteen tuottaja.
Luovuuden avulla kehitämme uusia innovaatioita ja tuotamme hyvinvointia ihmisten elämään. Tavoitteeni on nostaa luovuuden arvostusta ja tuoda luovuuden vaikuttavuutta näkyväksi.
Kun suomalaisessa yliopistossa on nyt löydetty luovuuden geenit, jotka todistavat, että voimme oppia luovaksi, mikä meitä enää estää olemasta maailman luovin kansa? Oletko sinä seuraava Steve Jobs, Elon Musk tai Beyonce?
Luova ala on yksi yhteiskuntamme työllistävimpiä aloja ja tärkeä BKT:n tuottaja. Luovuuden avulla kehitetään uusia innovaatioita ja tuotetaan hyvinvointia ihmisten elämään. Luovuustarkkailija Nea Barman haluaa nostaa luovuuden arvostusta ja tuoda luovuuden vaikuttavuutta näkyväksi – ja inspiroida meitä kaikkia olemaan luovempia.