Konsulttiyhtiö PwC:n tuore Women in Work -indeksi kertoo, että työelämässä olevien naisten osuus on kasvussa ja sukupuolten välinen palkkaero laskussa.
– Tästä huolimatta sukupuolten välinen tasa-arvo edistyy kaikissa OECD-maissa hitaasti. Nykyvauhdilla palkkaeron kurominen umpeen kestää 46 vuotta, Suomen PwC:n inklusiivisuudesta ja monimuotoisuudesta vastaava johtaja Petri Näätänen toteaa tiedotteessa.
Suomessa naisten ja miesten palkkaero on kuitenkin edelleen 15,7 prosenttia, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin OECD-maissa keskimäärin.
PwC:n selvitys perustuu viiteen indikaattoriin, jotka ovat sukupuolten väliset palkkaerot, työelämässä olevien naisten osuus, ero miesten ja naisten työllisyysasteessa, naisten työttömyysaste sekä naisten kokoaikatyöllisyysaste.
Indeksin kärkeen nousi tänä vuonna Islanti, joka oli viimeksi toisena ja pudotti viimevuotisen ykkösen, Luxemburgin, kolmannelle paikalle. Islannissa työelämässä olevien naisten osuus on suurin kaikista OECD-maista, mikä johtuu osittain maan vanhempainvapaakäytännöistä ja suurista lastenhoitotuista.
Listan toinen on Uusi-Seelanti, neljäs Ruotsi ja viides Slovenia.
Suomi säilytti viimevuotisen sijansa yhdentenätoista. Vaikka Suomen sijoitus ei noussut, onnistui maa parantamaan tuloksia miltei jokaisella indeksin osa-alueella. Työelämässä olevien naisten osuus on Suomessa lähes 7 prosenttiyksikköä OECD-maiden keskiarvoa suurempi.
Keskimääräistä suuremman palkkakuilun lisäksi Suomessa naisten työttömyysaste, 6,5 prosenttia, on yli prosenttiyksikön OECD-maiden keskiarvoa suurempi.
Indeksin viimeisillä sijoilla ovat Chile, Korea sekä hännänhuippu Meksiko, joka piti perää jo kuudetta kertaa peräkkäin.