Suomen Youtuben toimialajohtajan Robert Fromin mukaan suomalaisyritykset ovat monien muiden maiden yrityksiä jäljessä, kun puhutaan brändin pitkäaikaisesta rakentamisesta. Fromin mukaan kyse ei ole pelkästään yhdestä yksittäisestä asiasta, vaan markkinoinnista laaja-alaisesti.
From on työskennellyt aiemmin muun muassa Aasiassa, ja hän on työssään näköalapaikalla markkinoinnin kentässä. From näkee viikoittain, miten maailman suurimmat brändit tekevät markkinointia, ja siksi hän osaa nähdä selkeät erot suomalaisten ja muiden välillä.
– On olemassa paljon markkinointiin liittyviä asioita, joita suomalaiset voisivat tehdä paremmin, From sanoo MarkkinointiUutisten haastattelussa.
Mitkä sitten ovat niitä asioita, joissa suomalaiset jäävät jälkeen monista muista maista? From sanoo, että ainakin asiakasymmärrykseen täytyisi panostaa enemmän. Tänä päivänä on tärkeää analysoida kuluttajia hetki hetkeltä, joten asiakasymmärryksen jatkuva ylläpitäminen nousee isoksi tekijäksi markkinoinnissa.
– Pitää katsoa kuluttajaa ja sitä, mitä tällä hetkellä tapahtuu ja mikä on suosittua. Korona-aikana esiin ovat nousseet muun muassa kodin sisustaminen ja remontointi. YouTubessa suureen suosioon ovat nousseet etenkin ruokavideot, joiden määrä on tuplaantunut korona-aikana. Uudenlainen arki on jatkanut kehittymistään läpi korona-ajan, ja siksi on niin tärkeää käyttää aikaa muutoksen analysoimiseen reaaliajassa.
Uudenlainen arki on jatkanut kehittymistään läpi korona-ajan, ja siksi on niin tärkeää käyttää aikaa muutoksen analysoimiseen reaaliajassa.
Huippubrändit tunnistaa siitä, että ne tietävät aina, mikä on päivän trendi. Tällöin he osaavat kohdentaa mainonnan optimaalisesti ja maksimoida markkinoinnin tehon.
From nostaakin tässä kohtaa esiin videomarkkinoinnin roolin brändin rakentamisessa, mitä suomalaisbrändit eivät ole vielä täysin ymmärtäneet. Videoiden määrä kasvaa koko ajan verkossa, ja ne tarjoavat monenlaisia mainostamismahdollisuuksia. Tänä päivänä ei juuri ole aihealueita, joista ei olisi tehty videoita.
– YouTubesta löytyy juuri sitä sisältöä, mitä sinä haluat nähdä. Suomessa kyse ei ole siitä, etteikö täällä oltaisi aktiivisia ja etteikö täällä haluttaisi hyödyntää videomarkkinointia, vaan kyse on enemmänkin siitä, että sen päälle ei ymmärretä tarpeeksi hyvin.
Monilla brändeillä on pysynyt markkinoinnissa sama kaava vuosien ajan. Jotkut luottavat vahvasti esimerkiksi televisiomainontaan, toiset radiomainontaan. Kaikki eivät ole vielä sisäistäneet, että esimerkiksi YouTubella on koko maailmassa jopa kaksi miljardia käyttäjää tai että suomalaiset viettävät sivustolla päivittäin yhtä paljon aikaa kuin katsomalla lineaarisen television suurinta mainoskanavaa, MTV3:a.
– Tässä tulee se tärkein ero. Televisiossa näkee yhdeltä monelle -massamediaa, kun taas YouTubessa voi tavoittaa saman verran yleisöä ja tehdä kohdennetumpaa mainontaa.
From tietenkin puhuu YouTubesta positiiviseen sävyyn, mutta hän myös painottaa, että monipuolinen markkinointi on varmasti paras keino brändin rakentamisessa.
– Esimerkiksi online-videomainonta ja televisiomainonta toimivat varmasti parhaiten yhdessä.
Suomesta ei ole tullut enää vuosiin globaaleja huippubrändejä, jotka puhuttaisivat ympäri maailman. Tämäkin siitä huolimatta, että potentiaalisia yrityksiä on riittänyt.
Osasyynä tähän on ollut markkinointi, jossa ei voi antaa kilpailijoilleen yhtään löysää. Globaaleilla markkinoilla vähänkin jäljessä olevat brändit ovat kohta paljon jäljessä.
– Aivan huipulla kilpailijat tekevät kaiken fiksulla tavalla. Uberin, Delivery Heron ja monien muiden rinnalla menestyminen on todella vaikeaa, From sanoo.
Hän toivookin, että kansainvälistä läpimurtoa tavoittelevat suomalaisbrändit ymmärtäisivät sen, että YouTubessa voi oikeasti tavoittaa sellaiset massat, joista harva uskaltaa edes haaveilla. Fromin mukaan maailman isoimmat brändit mainostavat aktiivisesti YouTubessa, koska alustalla on etenkin neljä isoa vahvuutta: valtava peitto, vahvat formaatit, syvä asiakasymmärrys ja erinomainen teknologia-automaatio.
– Jättibrändit ovat sisäistäneet tämän asian jo viisi vuotta sitten. Teoriassa YouTubessa voi tavoittaa yli kaksi miljardia ihmistä. Siellä voi löytää ne pienemmät segmentit, joissa on kuitenkin kaupallinen potentiaali. Siellä voi luoda heihin yhteyden paremmin kuin perinteisellä massamarkkinoinnilla.
From itse toivoo näkevänsä muutoksen suomalaisessa yrityskulttuurissa. Markkinointijohtajien asema pitäisi olla nykyistä vahvempi, jotta markkinointiin investoitaisiin enemmän ja etenkin laadukkaammin. Vain silloin suomalaisbrändit voivat päästä tälle vuosikymmenelle markkinoinnin suhteen.
From puhuu organisaatioiden muutosprosessista ja etenkin tavasta, jolla budjetoinnit tehdään. Hänen mukaansa markkinointijohtajien pitäisi olla organisaatioissa muutosprosessien johtajia.
– Tämä on yksi syy siihen, miksi meidän digitaaliset brändi-investoinnit ovat laahanneet perässä. Olemme kokeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana ennen kaikkea myynnin digivallankumouksen, minkä myötä kuluttajat on saatu johdatettua kassalle uskomattoman paljon tehokkaammin kuin aiemmin, mutta nyt meidän pitää tehdä digitaalisen brändin rakentamisen vallankumous.
Yksi vallankumouksellisista asioista olisi se, että markkinointijohtajille annettaisiin enemmän rahaa ja valtaa.
– Brändi pitäisi yhdistää liiketoiminnan kasvuun. Jos yrityksen talouspäällikölle sanotaan, että investoidaan 100 miljoonaa euroa tehtaan modernisointiin, hän ymmärtää, että yritys saa siitä taloudellista hyötyä 5–10 vuoden aikajänteellä. Samalla tavalla markkinointijohtajien pitäisi mennä talouspäälliköiden luo ja sanoa haluavansa investoida 10 miljoonaa euroa brändiin, koska se vaikuttaa liiketoiminnan performanssiin tuomalla lisää asiakkaita ja myyntiä.
Toisin sanoen suomalaista yrityskulttuuria pitäisi tuulettaa, jotta investoinnit kohdistuisivat oikeisiin paikkoihin. Ainoastaan tällöin suomalaisyrityksillä on hyvä mahdollisuus pysyä mukana koko ajan kiristyvässä globaalissa kilpailussa.
– Tämä on se asian koukku. Jos pystymme muuttamaan organisaatiomallia, voimme kuroa eroa umpeen, From linjaa loppuun.