Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Suomessa työn ja vapaa-ajan tasapaino on verrattain kunnossa – seitsemäntenä 60 maan listauksessa

16.8.2024 15:08
Mikko Perttunen
Yhdysvallat on listan häntäpäässä.

Rekrytoinnin asiantuntijayritys Remoten tutkimuksen mukaan Suomen työn ja vapaa-ajan tasapaino on maailman seitsemänneksi paras.

Suomalainen työelämän ja vapaa-ajan tasapaino keräsi tutkimuksessa 71,55 pistettä. Suurin mahdollinen pistemäärä oli 100. Paras työelämän ja vapaa-ajan balanssi löytyy Uudesta-Seelannista, jonka pistemäärä oli 80,76. Seuraavina listalla olivat Irlanti (77,89) sekä tasapistein Belgia ja Tanska (73,45).

Suomi on Pohjoismaiden välisessä vertailussa toisena, sillä Norja (70,85) ylsi yhdeksänneksi ja Ruotsi (65,35) 14:nneksi.

Tutkimuksessa oli mukana maailman 60 bruttokansantuotteeltaan suurinta maata. 23 parhaan maan joukossa on peräti 19 eurooppalaista maata. Listan häntäpäästä löytyvät muun muassa Nigeria, Etiopia, Irak ja Yhdysvallat.

Tutkimuksessa vertailtiin vuosilomien määrää, vanhempainvapaaseen ja sairauslomiin liittyviä säädöksiä, minimipalkkaa, terveydenhuoltojärjestelmää, viikkotyötuntien määrää sekä maiden onnellisuuden astetta, turvallisuutta ja tasa-arvoa. Suomi oli kärjessä vuosilomapäivien määrässä ja sairausloma-ajan palkanmaksussa.

Tutkimuksen mukaan Suomessa työn ja vapaa-ajan hyvälle tasapainolle edellytyksiä luo myös muun muassa vahva koulutusjärjestelmä, terveydenhuollon saatavuus ja laatu, talouden tila sekä sitoutuminen ihmisoikeuksiin. Lisäksi Suomessa on enemmän vuosilomapäiviä ja lyhyempi työviikko kuin vertailun monissa muissa maissa.

MAINOS