Canva Pty Ltd
Ilmiöt

Suomi 15. sijalla työelämän tasapainon kansainvälisessä vertailussa – sairausajan palkka ja tasa-arvokysymykset laskevat sijoitusta

2.4.2024 11:15
Mitra Vasara
Suomen vahvuuksia vuosiloman määrä ja yleinen onnellisuus.

Suomi on sijalla 15 kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntijayritys Remoten Global Life-Work Balance -indeksissä. Vertailussa selvitettiin, missä maissa on paras yksityis- ja työelämän tasapaino. 

Alueena Pohjoismaat pärjäsivät selvityksessä parhaiten, mutta Suomi jää viimeisille sijoille Pohjoismaiden sisäisessä vertailussa. Suomi sai kiitosta muun muassa yleisestä onnellisuudesta ja vuosiloman määrästä, mutta jäi muista Pohjoismaista jälkeen esimerkiksi sairausajan palkkaa sekä eri ihmisryhmien tasa-arvoa tarkasteltaessa.

Eurooppalaiset maat hallitsevat indeksin kärkisijoja, sillä kuusi kymmenestä yksityis- ja työelämän tasapainon kärkimaista ovat Euroopasta. Muista Pohjoismaista Norja oli sijalla 6 ja Ruotsi sijalla 11.

Yhdysvallat sijoittuu indeksissä vasta sijalle 53, mikä johtuu pitkälti lakisääteisen vuosiloman sekä sairausajan palkan ja julkisen terveydenhuoltojärjestelmän puuttumisesta. Viimeiseksi 60 maan listalla sijoittuu Nigeria.

MAINOS

– Meidän kaikkien tulisi pystyä menestymään niin yksityis- kuin työelämässä asuinpaikasta riippumatta. Tavoitteena on, että työntekijät voivat hoitaa tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla ilman, että se hankaloittaa muuta elämää, kuten terveydestä huolta pitämistä, vapaa-aikaa ja aikaa perheen kanssa, sanoo vertailun toteuttaneen Remoten johtaja Karen Falenius.

Kärkikymmenikkö yksityis- ja työelämän tasapainossa indeksin mukaan:

  1. Uusi-Seelanti (79,35)
  2. Espanja (75,55)
  3. Ranska (75,34)
  4. Australia (73,71)
  5. Tanska (73,67)
  6. Norja (73,05)
  7. Hollanti (69,14)
  8. Iso-Britannia (69,07)
  9. Kanada (67,91)
  10. Brasilia (67,73)

15. Suomi (62,64)

Remoten toteuttamassa Global Life-Work Balance -indeksissä on mukana 60 bruttokansantuotteeltaan suurinta maata.

Indeksin data on kerätty esimerkiksi julkisista lähteistä, ja siinä on hyödynnetty muun muassa The World Happiness Report- ja The Equality Index -selvityksiä. 

Indeksissä tarkastellaan ja painotetaan useita työelämään liittyviä tekijöitä, kuten lakisääteistä vuosilomaa, sairausajan palkkaa, vanhempainvapaan määrää, julkista terveydenhuoltoa ja yleistä onnellisuutta, joiden mukaan maita pisteytettiin välillä 0–100.

MAINOS
MAINOS