Huhtikuun 9. päivänä vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää.
Kotimaisten kielten keskuksesta kerrotaan, että Agricolan merkkipäivän tietämillä mediassa saattaa nähdä kirjakielen isästä kertovia juttuja, joissa käsitellään hänen keksimiään sanoja.
Kaikki ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Muutamia Agricolan sepittämiksi selitettyjä sanoja ovat muun muassa leijonaa tarkoittava jalopeura, ruohonpäristäjä eli pelikaani ja kamelikurki eli strutsi. Edeltävät eivät kuitenkaan ole todellisuudessa Agricolan sepittämiä.
Joskus kuullaan jopa väitettävän, että Agricola olisi keksinyt suomen kielen, mikä on tietysti mahdoton väite, koska suomea on puhuttu jo satoja vuosia ennen Agricolaakin.
Eihän kukaan lukija olisi tällöin ymmärtänyt tuotoksia.
– On syytä olettaa, että Agricola ja muut teosten suomennostyöhön osallistuneet kehittivät kieleemme runsaasti uutta sanastoa, josta osa on käytössä vielä tänäkin päivänä. Pelkästään itse kehittämiään sanoja he eivät tietenkään käyttäneet – eihän kukaan lukija olisi tällöin ymmärtänyt tuotoksia, Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimittaja Oskari Niskanen kirjoittaa Kielikellon artikkelissaan.
Kielitoimiston ohjepankki täyttää 10 vuotta
Lähes kaikille kielen ja tekstien kanssa työskenteleville tuttu Kielitoimiston ohjepankki täyttää myös tänään kymmenen vuotta. Verkkopalveluun on koottu yleiskieltä koskevia oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja nimiohjeita.
Vielä 2010-luvun alussa Kotus julkaisi kieli- ja nimiohjeita pääsääntöisesti painetuissa oppaissa. Ohjeita julkaistiin myös Kotuksen verkkosivuilla, mutta niitä oli vaikea löytää muun sisällön seasta.
Ohjepankkiin koottiin Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan, Kielitoimiston kielioppioppaan ja Kielitoimiston nimioppaan keskeiset sisällöt tarvittaessa päivitettyinä sekä kysytyimmät kieli- ja nimikysymykset Kotuksen verkkosivuilta. Lisäksi ohjepankkia varten kirjoitettiin muutamia uusia ohjeita. Nykyisin ohjepankki sisältää yli 600 ohjetta.
Palvelun kautta aikain luetuin ohje on ”Yhdyssana vai ei: nurin päin vai nurinpäin?”. Suosituin hakusana puolestaan on pilkku.