Kuva: Canva Pty Ltd.
Media

Tekijänoikeusjärjestöjen tulisi vaikuttaa musiikkialan sosiaaliseen vastuullisuuteen, toteaa pohjoismainen raportti

8.10.2024 13:53
Mikko Perttunen
Tärkeimmiksi edistettäviksi asioiksi nousivat monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden sekä esimerkiksi henkisen hyvinvoinnin, työskentelyolosuhteiden sekä reilun palkitsemisen kysymykset.

Musiikin tekijänoikeusjärjestöt voivat toimia edelläkävijöinä kestävän kehityksen edistämisessä, toteaa tuore pohjoismainen raportti, jonka ovat julkaisseet musiikin tekijänoikeusjärjestöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Raportin mukaan järjestöjen toiminnalla voi olla huomattavakin vaikutus erityisesti sosiaalisen vastuun kysymyksiin, kuten musiikkialan monimuotoisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja alalla työskentelevien henkiseen hyvinvointiin.

Näihin osa-alueisiin myös musiikin tekijät ja alan sidosryhmät odottavat toimenpiteitä.

– Tekijänoikeusjärjestöt ovat jäsentensä perustamia, vahvoja kollektiiviyhteisöjä, joiden perustehtävänä on edistää alan reiluja käytäntöjä ja tekijöiden oikeuksia. Siksi niiden tulee olla keskeisiä toimijoita myös koko luovan alan vastuullisuustyössä, Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen toteaa tiedotteessa.

Raportissa sovelletaan analyysimallia, joka tunnistaa vastuullisuuskysymysten vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön sekä niiden taloudelliset vaikutukset tekijänoikeusjärjestölle itselleen.

Analyysin perusteella erityisesti sosiaalisten vastuun kysymysten tulisi olla tekijänoikeusjärjestöjen painopisteitä. Tärkeimmiksi edistettäviksi asioiksi nousivat monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden sekä esimerkiksi henkisen hyvinvoinnin, työskentelyolosuhteiden sekä reilun palkitsemisen kysymykset.

Toinen olennaisuusanalyysistä esiin nouseva tärkeä teema on hyvä hallinto. Tekijänoikeusjärjestöjen tulisi edelleen vahvistaa osallistavuutta, lisätä toimintansa läpinäkyvyyttä sekä edistää vastuullista varainhoitoa.

Analyysin mukaan kuitenkin esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöjen suora ympäristövaikutus on rajallinen. Niillä voi kuitenkin olla merkittävä epäsuora vaikutus esimerkiksi datakeskusten energiankulutuksen ja elävän musiikin hiilijalanjäljen vähentämisessä.

– Yksikään organisaatio tai maa ei voi ratkaista näitä haasteita yksin. Meidän on jatkettava pohjoismaista yhteistyötä jakamalla tietoa, kehittämällä yhtenäisiä toimintamalleja ja johtamalla musiikkialaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Yhdessä pohjoismaisten kumppanijärjestön sekä kotimaisten sidosryhmiemme kanssa voimme toimia koko globaalin musiikkialan vastuullisuuden suunnannäyttäjänä, Salminen toteaa.

Tuore raportti ja vastuullisuuden olennaisuusanalyysi toteutettiin yhteistyössä pohjoismaisten musiikin tekijänoikeusjärjestöjen kesken keväällä 2024.

Mukana työssä olivat Teosto (Suomi), STIM (Ruotsi), Koda (Tanska), TONO (Norja) sekä STEF (Islanti).

MAINOS