Milja Köpsi on Mimmit koodaa -ohjelman takana. Kuva: Aaro Keipi
Ilmiöt

Tekoälyn kehittäminen vaatii naisnäkökulmaa – lastenoikeusjärjestö Planin historian ensimmäinen tyttöpalkinto Mimmit koodaa -ohjelmalle

11.10.2024 8:28
Mikko Perttunen
Mimmit koodaa on tehnyt tärkeää työtä saadakseen tytöt ja naiset kiinnostumaan miesvoittoisesta IT-alasta.

Mimmit koodaa -ohjelma on palkittu lastenoikeusjärjestö Planin tyttöpalkinnolla. Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin eilen. Tyttöjen päivää vietetään tänään perjantaina.

Voittajan on kilpailun sääntöjen mukaan oltava merkittävä tyttöjen oikeuksien puolustaja Suomessa, ja palkinnon tarkoitus on nostaa esiin ihmisiä ja yhteisöjä, jotka edistävät sukupuolten tasa-arvoa.

Software Finland ry:n Mimmit koodaa -ohjelman on ideoinut, kehittänyt ja perustanut Milja Köpsi. IT-ala on perinteisesti ollut hyvin miesvoittoinen, ja Mimmit koodaa on yhteisö, jossa tuhannet IT-alasta kiinnostuneet naiset kohtaavat.

Köpsin mukaan tarve saada lisää tyttöjä ja naisia kiinnostumaan alasta on erityisesti juuri nyt valtava:

– On erittäin tärkeää, että tekoälyä kehitetään datalla, jolla ei ole ennakkoasenteita naisia ja vähemmistöjä kohtaan. Teknologia-alalle tarvitaan kipeästi ihmisiä, jotka ymmärtävät ja kunnioittavat naisten ja tyttöjen oikeuksia ja kaikkien ihmisten tasa-arvoisuutta, Köpsi toteaa tiedotteessa.

Kuka tahansa sai ehdottaa kesän aikana palkinnon saajaksi henkilöä tai tahoa, joka tekee merkittävää työtä tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Ehdotuksia tuli 137 ja eri ehdokkaita 59.

Plan valitsi finaaliin viisi ehdokasta: Mimmit koodaa -ohjelman lisäksi ehdolla olivat Daisyladies ry, valokuvaaja Meeri Koutaniemi, sukupuolistuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntija Solomie Teshome sekä Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen teoskokonaisuus Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Turun seudulla toimiva Daisyladies ry sai kansanedustaja Fatim Diarran (vihr.) johtamalta tuomaristolta kunniamaininnan.

Lue myös: Vuoden 2024 Mimmit koodaa -palkinto IT-alan tasa-arvoa edistäneelle vaikuttajalle

Muokattu klo 9.49: Lisätty Mimmit koodaa -ohjelman takana oleva Software Finland ry.

MAINOS