Roman Wimmers / Unsplash
Ilmiöt

Tutkimus: 41 prosenttia suomalaisista ei pystyisi maksamaan tuhannen euron yllättävää menoa ottamatta lainaa

20.2.2023 12:31
Mikko Perttunen
Verkko-ostoksiaan on katunut lähes yhtä moni.

Taloudellinen epävarmuus on tullut osaksi yhä useamman suomalaisen arkea. Ruoan ja energian hintojen nousu on laittanut monet suomalaiset tiukille. Nollakorot tulivat viime vuonna ainakin hetkellisesti tiensä päähän, mikä on alkanut näkyä suomalaisten lainanhoitokuluissa. Tämä on luonnollisesti pois jostain muusta.

Jo ennestään taloudellisesti heikossa tilanteessa olevien ahdinko tietysti vain syvenee, mutta moni muukin on uuden edessä. Ostovoima laskee, ja kotitaloudet ovat joutuneet muuttamaan kulutustottumuksiaan merkittävästi.

Osamaksun yleisin syy oli se, ettei henkilöllä ole ollut yksinkertaisesti varaa maksaa kaikkea kerralla.
MAINOS

Osamaksu on monelle ainoa realistinen mahdollisuus tehdä vähänkään suurempia hankintoja, kertoo Anyfinin vuodenvaihteessa teettämä tutkimus. Sellaisista vastaajista, joilla oli kyselyhetkellä maksettavana jokin osamaksu, vain 15 prosenttia kertoo, ettei ole joutunut viimeisen kuuden kuukauden aikana kertaakaan maksamaan ostoksiaan osamaksulla. Yhtä suuri osa on joutunut maksamaan niitä puolen vuoden aikana yli kuusi kertaa.

Osamaksun yleisin syy oli se, ettei henkilöllä ole ollut yksinkertaisesti varaa maksaa kaikkea kerralla. Tämän ilmoitti syyksi 51 prosenttia vastaajista. 41 prosenttia vastaajista kertoi, ettei pystyisi maksamaan yli tuhannen euron yllättävää menoa ilman luottoa.

Toisaalta 41 prosenttia ilmoitti osamaksun syyksi helppouden ja joustavuuden ja 27 prosenttia sen, että maksu on mukavampaa jakaa osiin.

Eniten osamaksulla ostettiin elektroniikkaa, jonka ilmoitti ostostyypiksi 59 prosenttia vastaajista. Toiseksi eniten ostettiin vaatteita (42 %) ja kolmanneksi eniten kodin sisustustarvikkeita ja huonekaluja (28 %).

Luotolla ostaminen on helppoa etenkin verkkokaupoissa. Ehkä turhankin helppoa, sillä 40 prosenttia kertoi katuneensa jotain verkossa tekemäänsä ostosta, koska se vaikutti heidän taloudelliseen tilanteeseensa negatiivisesti.

Talous vaikuttaa terveyteenkin

Yleinen mielikuva on, että suomalaiset ovat huonoja puhumaan rahasta. Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia paljasti, ettei puhu mielellään henkilökohtaisista talousasioistaan muiden kanssa. 19 prosenttia jopa häpesi taloudellista tilannettaan.

Noin puolet vastaajista kertoi taloudellisen tilanteen vaikuttavan heidän terveyteensä jollain tavalla, kuten stressinä, ahdistuksena ja unihäiriöinä. Kasvua on ollut viime syksyn vastaavaan kyselyyn nähden muutaman prosenttiyksikön verran.

Energian hinta laittaa kotitaloudet tiukille

Sähkön, polttoaineen ja kaasun hinnannousu on vaikuttanut ihmisten taloudelliseen tilanteeseen monin tavoin. Joka kymmenes on joutunut tekemään välttämättömiä ostoksia luotolla pystyäkseen maksamaan elämisen kiinteitä kuluja. 28 prosentilla vastaajista on hankaluuksia saada rahat riittämään joka kuukausi. Puolet vastaajista kertoo, että energian hinnan nousu on aiheuttanut sen, että mitään ei jää enää tuloista säästöön tai että he eivät pysty enää ylläpitämään sitä elämäntyyliä, johon ovat tottuneet.

Vain 33 prosentilla vastaajista energianhinta ei ole vaikuttanut taloudelliseen tilanteeseen,

Puolet vähentää velkaa entiseen tapaan

Vaikka korot nousevat, vastaajista 50 prosenttia kertoo, että aikoo lyhentää velkaansa samaan tapaan kuin aiemminkin. 23 prosenttia yrittää maksaa velkaansa pois aiempaa nopeammin.

9 prosenttia vastaajista ilmoittaa pienentävänsä kuukausimaksuaan tai pitävänsä maksuvapaata. 5 prosenttia aikoo neuvotella maksuehtonsa kokonaan uudelleen.

22 prosenttia koki tällä hetkellä hankalaksi hallinnoida lainojaan ja osamaksujaan.

Anyfinin teettämä kyselytutkimus toteutettiin yhteistyössä tutkimusinstituutti YouGov:in kanssa. Kysely toteutettiin 22.12.2022–2.1.2023, ja siihen vastasi yhteensä 1008 suomalaista.

MAINOS
MAINOS