Kolumni

Vaadimme parempaa johtajuutta, koska emme osaa johtaa itseämme

10.10.2024 7:05
Anttoni Heikura
Luovalla alalla työskentelevät janoavat vapautta. Vapaus ruokkii innovatiivisuutta, mutta voi ilman rajoja kääntyä kaaokseksi. Siksi luovalla alalla työskentelevät kaipaavat myös rajoja. Pelkän vapauden lopputuloksena kun ei välttämättä olekaan luovuutta vaan uupumisoireita, kirjoittaa Anttoni Heikura.

Vaadimme koko ajan parempaa johtajuutta. Kaipaamme johtamiselta selkeyttä, tukea ja autonomiaa eli tunnetta siitä, että saamme vapauden työstää asioita omalla tavallamme. Meidän on helppo vaatia parempaa ja puhua huonosta johtamisesta, kunnes puhe kääntyy itsensä johtamiseen. Silloin meitä alkaa pelottaa, sillä emme halua, että kukaan puuttuu tapoihimme toimia.

Itsensä johtaminen korostuu erityisesti asiantuntija-aloilla, joissa vapaus mahdollistaa tutkimusten mukaan luovempaa ajattelua. Vapaus tehdä töitä omilla ehdoillaan on monille tärkeää. Haluamme päättää itse mahdollisimman monesta työhömme liittyvästä asiasta.

Paradoksaalisesti kaipaamme samaan aikaan vapauden kanssa myös rajoja, jotka rikkovat autonomiaamme.

Itseohjautuvuus on parhaimmillaan loistava asia, mutta ilman selkeitä rajoja se voi tarkoittaa jatkuvaa epävarmuutta siitä, mitä keneltäkin odotetaan ja mitkä ovat työn tavoitteet. Siksi haluamme paitsi vapautta myös työllemme selkeät rajat ja tavoitteet. Paradoksaalisesti kaipaamme siis samaan aikaan vapauden kanssa myös rajoja, jotka rikkovat autonomiaamme – siis juuri sitä meille kaikille niin tärkeää asiaa. Rajat ovat kuitenkin tarpeen, sillä työuupumuksen taustalla on usein juuri rajojen puute.

Tiedämmekö siis aina itse, mitä todella tarvitsemme?

Joskus on helpompaa löytää ongelmat ulkopuolelta kuin pysähtyä ja arvioida itsensä johtamista. Itsensä johtaminen tarvitsee samaa selkeyttä, tukea ja rajoja kuin muukin johtaminen. Se ei ole helppoa, mutta se on välttämätöntä yhä nopeampitahtisessa työelämässä.

Rajaa paremmin työaikaasi, tarkastele päivittäisten tavoitteidesi realistisuutta ja opettele sanomaan joskus ei. 

Johtajuus on kaksisuuntainen tie: on ymmärrettävää odottaa parempaa johtajuutta muilta, mutta samalla meidän tulee olla valmiita ottamaan vastuuta itsemme johtamisesta.

Kun siis seuraavan kerran vaadit parempaa johtajuutta, pohdi ensin, miten voisit johtaa paremmin itseäsi. Voit aloittaa esimerkiksi varaamalla viikoittaisen ajan itsereflektiolle. Rajaa paremmin työaikaasi, tarkastele päivittäisten tavoitteidesi realistisuutta ja opettele sanomaan joskus ei. 

Anttoni Heikura on toiminut monipuolisissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä noin 15 vuoden ajan. Päivätyössään hän vastaa hybridimarkkinointitoimiston henkilöstöstä, työilmapiirin kehittämisestä sekä tiedonhankinnan tiimistä. Kirjoitusten keskiöön hän nostaa uusia kulmia ihmisestä, motivaatiosta, kehittymisestä ja hyvinvoinnista.

MAINOS