MedicubeXin Joona Kostamo ja Vili Kostamo.
Digitaalisuus

Vuoden digiteko -kilpailussa palkittiin kaksi terveydenhuollon ratkaisua

10.10.2024 7:30
Mikko Perttunen
Digitaaliset ratkaisut säästävät terveydenhuollosta aikaa ja rahaa.

Vuoden digiteko -kilpailun julkishallinnon sarjan on voittanut Pirkanmaan hyvinvointialueen Tays Unipoliklinikka.

Vielä muutama vuosi sitten hoitotakuu ei toteutunut Taysin suurimmalla poliklinikalla, mikä käynnisti digitaalisen hoitopolun rakentamisen.

Nyt unipoliklinikalla on digitalisaation keinoin onnistuttu purkamaan hoitojonot, pienennetty yhden hoitotapahtuman kulut 350 eurosta alle 150 euroon ja lyhennetty klinikkakäyntien keskimääräinen pituus tunnista 20 minuuttiin.

Yritys- ja startup -sarjan voitti Medicubexin kehittämä terveyden itsemittausasema. Tällä hetkellä asemia on käytössä kahdella hyvinvointialueella ja Helsingin kaupungilla.

Itsemittausasemalla potilas saa omatoimisesti tietoa elintoiminnoistaan. Sensoreiden ja kameroiden avulla laite tunnistaa esimerkiksi diabeteksen ja aivoinfarktin riskitekijöitä ja auttaa arvioimaan, onko potilaan syytä hakeutua jatkotutkimuksiin. Koska testien ottaminen hoituu automaattisesti, säästyy terveydenhuollon ammattilaisten työaikaa varsinaiseen hoitotyöhön.

Voittajat valittiin yleisöäänestyksellä tuomariston valitsemien finalistien joukosta. Voittajat julkistettiin eilen Atea Focus -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

MAINOS