YouTube on tehnyt merkittävän uudistuksen kumppaniohjelmaansa. Yhtiö kertoi muutoksista tiistaina.
Kumppaniohjelmassa mukana olevat sisällöntuottajat saavat osuuden YouTuben mainostuloista, ja uudistusten myötä kumppaniohjelmaan on aiempaa helpompaa päästä mukaan. Uudistus koskee etenkin YouTuben Shorts-lyhytvideopalvelua.
YouTube haluaa maksaa yhä useammalle Shorts-sisällöntuottajalle ja kasvattaa sitä kautta palvelua, joka käy rajua taistelua lyhytivideomarkkinassa TikTokin kanssa. YouTuben mukaan Shortsin lyhytvideot keräävät jo yli 30 miljardia katselukertaa päivässä.
Uudistusten myötä kumppaniohjelmaan voi hakea, jos sisällöntuottajalla on vähintään 1000 tilaajaa, ja hänen sisältönsä ovat saaneet vähintään 10 miljoonaa katselua viimeisen 90 päivän aikana. Pitkien videoiden tekijät voivat edelleen hakea ohjelmaan, kun he saavuttavat 1000 tilaajaa ja 4 000 katselutuntia.
Ansaintalogiikka muuttuu siten, että jatkossa sisällöntuottajat voivat tienata lyhytvideoiden väleissä näkyvillä mainoksilla. YouTube jakaa näiden mainosten tulot kumppaniohjelman jäsenien kesken. Jäsenien osuus kokonaissummasta määräytyy luonnollisesti katselumäärien mukaan.
– YouTube-kumppanuusohjelmamme on ollut uraauurtava keino kaupallistaa sisällöntuottaminen jo vuodesta 2007. Kolmen viime vuoden aikana YouTube on maksanut tekijöille, taiteilijoille ja mediayrityksille yli 50 miljardia dollaria. Mahdollisuus ansaita rahaa videoista on muuttanut tekijöiden elämää ympäri maailmaa ja mahdollistanut uusien tarinoiden kertomisen, kommentoi YouTuben toimitusjohtaja Susan Wojcick tiedotteessa.
– Emme ole kuitenkaan vielä valmiita. Kumppaniohjelma onnistuu YouTuben luovien tekijöiden ansiosta: menestymme vain, kun tekijätkin menestyvät. Nyt on aika lisätä kierroksia ja esitellä uusia tapoja palkita luovuutta alustallamme sekä laajentaa pääsyä YouTube-kumppaniohjelmaan ja lisätä keinoja palkita ohjelmassa mukana olevia sisällönluojia.
YouTube paransi myös musiikintekijöiden korvaussysteemiä. Jatkossa sisällöntuottajat voivat ostaa musiikkia videoihin tai jakaa mainostulojaan musiikintekijöiden kanssa, jos sisällöntuottaja käyttää videoissaan musiikkia.
Muutokset astuvat voimaan vuonna 2023.