Sean Hawkey / Reilu kauppa ry
Ilmiöt

Yritysten ihmisoikeusvastuussa paljon parannettavaa, sanovat asiantuntijat

21.4.2023 12:22
Satu Hurme
Suomalaisyrityksillä on hyviä aikeita ihmisoikeuksien parantamiseen, mutta käytännön toimet ovat jääneet alkutekijöihin.

Yritysvastuuverkosto FIBSin ja Reilu kauppa ry:n tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset yritykset eivät huolehdi riittävästi toimintansa ihmisoikeusvaikutuksista. Yrityksillä on kuitenkin aikeita parantaa ihmisoikeusvastuutaan, mutta käytännön toimet ovat alkuvaiheessa. 

Selvityksen mukaan 32 suomalaisyrityksestä 11 on sitoutunut elämiseen riittävään palkkaan toimitusketjunsa kaikissa vaiheissa, mutta vain kahdella yrityksellä on konkreettiset tavoitteet ja aikataulut palkkojen nostamiseen.

Ihmisoikeusvastuun parantamisella on kiire, sillä jo nyt osassa Euroopan maista laki edellyttää yrityksiltä vastuullisuutta ihmisoikeus- ja ympäristöasioissa. Lisävaatimuksia on tulossa, kun Euroopan unionin yritysvastuudirektiivi tulee voimaan.

MAINOS

– Lakivaatimukset heijastuvat arvoketjuihin, joissa suomalaisyritykset ovat mukana. Yritysten kannattaa panostaa ihmisoikeustyöhön ja -osaamiseen nyt, ettei kilpailumahdollisuuksia osana kansainvälisiä toimitusketjuja menetetä, FIBSin yritysvastuuasiantuntija Greta Andersson sanoo tiedotteessa.

Osa suomalaisyrityksistä on parantanut ihmisoikeustyötään yritysvastuudirektiivin valmistelun alettua. Lain odotetaan helpottavan ihmisoikeusriskien hallintaa ja lisäävän huolellisuusvelvoitteen täyttävien yritysten määrää. Tämä parantaisi esimerkiksi tiedonsaantia ja tarvittavien toimenpiteiden tekoa.

Selvityksen mukaan yritysten tämän hetkisenä haasteena on tunnistaa toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia. Yrityksillä ei ole riittäviä työkaluja ihmisoikeusriskien arvioimiseen. Lakien voimaantulon lisäksi yritykset kaipaavat tukea, ohjeistuksia, koulutusta ja käytännön työkaluja viranomaisilta ihmisoikeusriskien tunnistamiseen ja ratkomiseen.

FIBSin ja Reilun kaupan selvityksessä tutkittiin, miten yritykset hallitsevat toimintansa ihmisoikeusvalmiuksia, mitkä ovat ihmisoikeustyön haasteet, työkalut ja kumppanit sekä millaisia tukitarpeita yrityksillä on. Kyselyyn vastasi 32 suurta tai keskisuurta yritystä eri toimialoilta. Lisäksi kymmenen yritystä haastateltiin.

MAINOS
MAINOS