Sosiaalisessa mediassa suosittu ja perinteisessäkin mediassa esillä ollut sisustussuunnittelija ja asuntoflippaaja Meja Hynynen herätti tällä viikolla närää sosiaalisessa mediassa harjoittelijan hakuilmoituksellaan. Ilmoituksessa etsittiin Hynysen Meja Design -yritykselle luovaa markkinoinnin harjoittelijaa, mutta toiveet etsittävää henkilöä kohtaan ja listaus työn sisällöstä sai ihmiset syyttämään Hynystä siitä, että tämä hakee ilmaiseksi alan ammattilaista.
Harjoittelun sisällöksi ilmoitettiin orgaanisen ja kaupallisen sisällön luomista, valo- ja videokuvausta sekä niiden käsittelyä ja editointia, nettisivuston uudistusprojektin koordinointia, visuaalista suunnittelua, julkaisujen ja muiden tekstien kirjoittamista, viestintää ja PR:ää, myyntityötä ja tulosten raportointia sekä somesisältöjen ideointia, suunnittelua ja toteutusta Instagramiin, Facebookiin ja Tiktokiin.
Harjoittelijalta toivottiin kiinnostusta asuntojen ja kierrätyssisustamisen maailmaan, halua kehittää taitoja somen sisällöntuotannossa, osaamista tai halua oppia videotuotantoa ja editointia, innostusta kaupallisen sisällön luomiseen, hyvää kirjallista ja suullista viestintätaitoa suomeksi, visuaalista silmää ja kokemusta jonkun suunnitteluohjelman käytöstä, oman työn organisointikykyä ja aikataulujen hallintaa, motivaatiota uuden kokeiluun ja opetteluun, luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä sekä reipasta asennetta ja hyviä vuorovaikutustaitoja.
"Ajattelin, että mahdollisuus valita laajasta tehtäväkuvauksesta olisi plussaa, mutta se toki käsitettiin aivan väärin."
– Kirjasin ensin harjoittelun sisällöksi kaikkea sitä, mitä itse teen, sillä ajatuksella, että harjoittelija voisi niissä auttaa omien kiinnostuksen kohteidensa ja vahvuuksiensa mukaan. Missään nimessä en tarkoittanut, että se olisi harjoittelijan työlista. Ajattelin, että mahdollisuus valita laajasta tehtäväkuvauksesta olisi plussaa, mutta se toki käsitettiin aivan väärin. Jos harjoittelija tekisi kaikki ne hommat, niin mitä minä sitten enää tekisin? Enhän toki etsi itselleni korvaajaa, Hynynen kommentoi.
Hän pahoittelee, että alkuperäinen ilmoitus oli huonosti ja hyvin tulkinnanvaraisesti laadittu, ja on muokannut ilmoitusta tämän jälkeen parhaansa mukaan.
– En hae harjoitteluun ammattilaista, vaan opiskelijaa tai TE-toimiston kautta työkokeilijaa, jolla esimerkiksi kiinnostusta vaihtaa alaa tai ryhtyä yrittäjäksi. Harjoittelija vaatii siis paljon ohjausta ja opastusta asioihin, eli töitä tehdään yhdessä ja sitä kautta on mahdollisuus kehittyä osaajaksi, Hynynen sanoo.
– Valitettavasti pienenä yksinyrittäjänä tässä taloustilanteessa minulla ei ole mahdollisuutta vielä työntekijän palkkaukseen, mutta toivottavasti sekin päivä vielä tulee. Toivonkin, että tällainen harjoittelujakso voisi olla tie hyvän tekijän löytämiselle, jolle voisin myöhemmin tarjota edes osa-aikaisia töitä, Hynynen jatkaa.
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA ei oteta kantaa yksittäiseen ilmoitukseen, mutta järjestöstä kommentoidaan yleisellä tasolla, että lähtökohtaisesti palkatonta harjoittelua ei voi pitää perusteltuna.
– Se voisi tulla kyseeseen vain hyvin lyhyissä työhön tutustumistyyppisissä tilanteissa. Joillakin aloilla, kuten terveydenhuollossa, on kuitenkin tehty harjoittelusopimuksia oppilaitosten ja työpaikkojen välillä, jolloin kyseeseen voi tulla opintoihin sisältyvä palkaton harjoittelu. Tällaisissakin tilanteissa palkan maksaminen olisi vähintään suositeltavaa, ja pääpaino tulee olla opetuksellisuudessa. Harjoittelun pääpaino tulee olla perehdytyksessä ja opetuksessa uudelle alalle tai uusiin tehtäviin, MMA:n työsuhdejuristi Taija Numminen kommentoi.
Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia julkaisi viime viikolla eettiset ohjeet koskien alan harjoitteluja, ja niissä neuvotaan, että harjoittelun tulisi tapahtua aina työsuhteessa, ja siitä olisi maksettava palkka, käytännössä ainakin Kelan työssäoloehdon täyttymisen mukainen minimi, joka on tänä vuonna 1331 euroa kuukaudessa.
– Aika paljon toiveita näkyvyyttä vastaan. Edes opiskelija ei elä näkyvyydellä, Grafian toiminnanjohtaja Katri Soramäki kommentoi Meja Designin ilmoitusta.
Lue myös: Grafia julkaisi eettiset ohjeet luovan suunnittelun harjoitteluille
Hynynen kertoo, ettei hän itse ollut tietoinen palkattoman harjoittelun ympärillä velloneesta keskustelusta, ja hän ymmärtää, että ilmoitus tuli tästä syystä pahaan saumaan.
– Ikävää tässä on, että minut yksin nostetaan tikunnokkaan asiassa, joka on varmasti paljon laajempi kysymys. Tässä pitäisikin varmaan pohtia, millaisia mahdollisuuksia yksinyrittäjillä olisi jatkossa saada apuja palkkaukseen ja hyvän työvoiman löytämiseen. Virherekrytoinnit käyvät myös hyvin kalliiksi ja voivat jopa kaataa pienen yrityksen.
Ehkä osittain siksi, että Hynynen on mediasta tuttu kasvo, on somekiukku kiehunut myös yli äyräidensä lähes lahtausmielialaksi. Ilmoituksen ja median nostama kritiikki on Hynysen mukaan saanut aikaan sen, että täysin tuntemattomat ihmiset ovat hyökänneet Hynystä vastaan monesta eri kanavasta.
– Ihmiset lähettävät minulle viestejä, joissa minua haukutaan orjatyön teettäjäksi, ahneeksi riistäjäksi, toivotaan paskaista loppua, vaikeita vuosia ja konkurssia. Tämä kaikki sen takia, että erehdyin laittamaan harjoittelijahakemuksen ja epäonnistuin sisällön laatimisessa.