Työelämässä rakennetaan luovuuden avulla uusia ratkaisuja, jotka lisäävät työn tuottavuutta ja sen myötä tuovat lisäarvoa ja lisäävät meidän jokaisen hyvinvointia. Luovuus on ainut asia, joka voi meidät pelastaa esimerkiksi 1990-luvun kaltaiselta pitkältä lamalta, mutta vain, jos lisäarvo jakaantuu tasapuolisesti eikä toisten ihmisten tai luonnon kustannuksella.
Työn tuottavuus lasketaan yksinkertaisesti työtuntien ja bruttokansantuotteen suhteella. Tehostamalla työhön käytettyä aikaa työn tuottavuus kasvaa. Tulevaisuudessa työn tuottavuuden kasvu on yksi tärkein mittari hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisessä, sillä tuotantotekijöiden eli työikäisten tai heidän työtuntiensa määrä ei kasva.
Tulevaisuuden innovaatiota mitataan sillä, kuinka moni hyötyy sen tuottamasta lisäarvosta tasa-arvoisesti.
Luovuuden avulla voimme kuitenkin keksiä ratkaisuja, työkaluja ja menetelmiä, joilla työn tuottavuus nousee. Silloin yhdelle työtunnille tulee lisää arvoa, joka saadaan aikaan luovuuden eli uudenlaisen ajattelun avulla. Vanhoilla ajattelutavoilla ei ratkaista uuden aikakauden haasteita.
Meistä jokainen voi vaikuttaa työn tuottavuuden kasvuun. Niin minulla kuin sinullakin on mahdollisuus keksiä innovaatioita, perustaa startup-yritys ja kehittää luovia, uudenlaisia ratkaisuja. Tarvitsemme niitä, jotta voimme saada koko ajan vähenevillä resursseilla sen, mitä hyvään elämään tarvitaan.
Uudet innovaatiot ja startup-yritykset eivät kuitenkaan yksin riitä. Niiden tulee nimittäin tuottaa lisäarvoa vähintään kaikille niille, jotka uutta innovaatiota hyödyntävät tai käyttävät. Uusi luova ratkaisu ei ole innovaatio, jos se käyttää ihmisten tai luonnon resursseja tehottomasti.
Ehkä lisäarvon lisääminen mahdollisemman monelle on sitä merkityksellistä työtä, jota me nyt etsimme.
Pahimmillaan uusi innovaatio voi käyttää resursseja väärin ja heikentää työn tuottavuutta eli olla näennäisesti uusi innovaatio. Tällainen innovaatio voi jopa tuhlata työtä tekevän aikaa tai luonnon resursseja, jotta vain yksi osapuoli – joka on usein innovaation kehittäjä tai palvelua hyödyntävä toinen osapuoli - saa yksipuolisesti enemmän tai edullisemmin. Tulevaisuuden innovaatiota mitataan sillä, kuinka moni hyötyy sen tuottamasta lisäarvosta tasa-arvoisesti.
Tunnelin päässä näkyy valoa, sillä menestyksen kaava on tulevaisuudessa yksinkertainen. Siellä, missä on luovuutta ja tasapuolisuutta, on myös mahdollisuus lisäarvon luomiseen ja menestykseen. Ja ehkä lisäarvon lisääminen mahdollisemman monelle on sitä merkityksellistä työtä, jota me nyt etsimme.
Tuokoon tämä kaava vuoteesi 2023 menestystä ja merkityksellisyyttä!
Nea Barman on tulevaisuustarkkailija, joka jakaa ajatuksiaan kuluttamisen kulttuurista. Hänen näppäimistöstään syntyy pohdintaa omasta kuluttamisesta ja kuluttamisesta kulttuurisena ilmiönä antiikin ajoista aina tähän päivään asti. Barman kirjoittaa paremman dialogin toivossa.