Grafia on ottanut kantaa luovan suunnittelun alan opiskelijaharjoitteluihin julkaisemalla eettiset ohjeet alan harjoitteluille. Yli 1 200 ammattilaisen Grafia edistää suomalaista visuaalisen viestinnän alaa.
Ohjeista harjoittelun osapuolet voivat tarkistaa, mitkä asiat ainakin tulisi huomioida, ja mikä on minimitaso, kun harjoittelusta sovitaan.
– Lähes jokainen suunnittelija on ollut harjoittelussa jossain uransa vaiheessa ja lähes jokainen toimisto harkkareita ottaa. Siksi onkin häkellyttävää, että kukaan ei vuonna 2023 täysin tiedä, miten harjoittelu tulisi järjestää, mitä siihen sisältyy, mitä siitä pitäisi maksaa, ja mitkä ovat harjoittelijan ja työnantajan vastuut, toteaa Grafian puheenjohtaja ja suunnittelutoimisto Werkligin luova johtaja ja osakas Anssi Kähärä.
Harjoittelusta tulisi solmia kirjallinen, määräaikainen työsuhde, josta työnantaja maksaa normaalit palkan sivukulut sekä vakuutukset.
Grafian mukaan eettisen opiskelijaharjoittelun tärkein tunnusmerkki on, että harjoittelu täyttää työsopimuslain vaatimukset. Tämä tarkoittaa Grafian mukaan esimerkiksi sitä, että harjoittelua ei tehdä freelancer-asemassa. Harjoittelusta tulisi solmia kirjallinen, määräaikainen työsuhde, josta työnantaja maksaa normaalit palkan sivukulut sekä vakuutukset.
Grafian ohjeistus kannustaa maksamaan kohtuullista palkkaa riippuen opintojen vaiheesta, aiemmasta työkokemuksesta tai työtehtävien vaativuudesta. Myös työpaikan tarjoaman ohjauksen määrä voi vaikuttaa palkkatasoon.
Grafian suositus on, että kokoaikaisen harjoittelijan palkan on oltava vähintään työttömyysturvalain työssäoloehtoa kerryttävän palkan suuruinen. Määrä oli tänä vuonna 1331 euroa kuukaudessa. Palkattomiin harjoitteluihin Grafia ei kannusta lähtemään.
MarkkinointiUutisten selvityksessä alimmillaan harjoittelijan palkka on ollut suurimmissa markkinointi- ja mainostoimistoissa vain 700 euroa. MU:n kysely lähetettiin 19 toimistolle, joista 14 vastasi siihen.
Grafian tiedotteessa muistutetaan, että työharjoittelu on kuitenkin kahden kauppa: Myös harjoittelijalla on velvollisuus olla motivoitunut työharjoitteluun ja tehdä parhaansa sekä noudattaa työelämän pelisääntöjä.
Grafian ohjeissa on listattu myös hyvän harjoittelupaikan tunnusmerkkejä. Harjoittelupaikan tulisi olla psyykkisesti ja fyysisesti turvallinen ympäristö, perehdytyksen tulisi olla kattava ja harjoittelijalla tulee olla kokenut vastuuhenkilö, joka pitää huolen tavoite- ja palautekeskusteluista. Harjoittelijan olisi päästävä mahdollisuuksien mukaan osallistumaan suunnittelutyön eri vaiheisiin.
Tärkeää Grafian ohjeistuksen mukaan on, että harjoittelijoita ei käytetä korvaamaan palkattua henkilökuntaa.
Lue ohjeet kokonaisuudessaan täältä.
Artikkelin kuva vaihdettu 15.9. klo 7.43