“Sinä olet petturi, enkä halua olla kanssasi enää tekemisissä”, sanoi minulle aikanaan työkaveri, kun kerroin vaihtavani työpaikkaa kilpailevaan yritykseen. Olin pitänyt meitä ystävinä, koska vietimme myös vapaa-aikaa yhdessä, mutta minusta tuli hänen silmissään hetkessä työyhteisön pettänyt takinkääntäjä.
Kyseinen esimerkki on ääritapaus, mutta monet hyvät työkaverit ovat kadonneet elämästäni myös vähemmän dramaattisesti, kun joko minä tai he ovat vaihtaneet työpaikkaa. Samaa tarinaa olen kuullut todella monilta muiltakin. Kun tutuiksi tulleet työkaverit yhtäkkiä katoavat, moni kokee yksinäisyyttä.
Viime aikoina olen löytänyt itselleni uusia ystäviä sekä Linkedinistä että Instagramista.
Ongelma ei koske pelkästään niitä hetkiä, kun ihminen vaihtaa työpaikkaa tai on työttömänä. Työelämän yksinäisyys 2024 -barometrin mukaan joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä työelämässä. Melko usein tai jatkuvasti itsensä yksinäiseksi töissä kokee 7 prosenttia vastanneista, ja joka kymmenes kärsii ulkopuolisuuden tunteesta.
Viimeisen parin vuoden aikana minäkin olen kokenut välillä yksinäisyyttä. Tuhansien ihmisten verkostosta somessa ja sadoista numeroista puhelimessa ei ole mitään hyötyä, jos tuntuu siltä, että ei ole ketään, kenelle soittaa.
Olen puhunut aiheesta tuttujeni kanssa. Moni on kertonut, että on musertavan surullista huomata, ettei ole ketään, kenet voisi pyytää kahville, leffaan tai vaikka seuraksi johonkin tapahtumaan.
Viime aikoina olen löytänyt itselleni uusia ystäviä sekä Linkedinistä että Instagramista. Kun kerroin tästä ääneen, sain tietää, etten ole ainoa. Moni muukin on löytänyt kavereita ja ystäviä somesta, erityisesti Linkedinistä.
Somesta saaduissa kavereissa ja ystävissä on työpaikalta saatuihin verrattuna se hyvä puoli, että muutokset työssä eivät todennäköisesti vaikuta ystävyyteen.
Somesta saaduissa kavereissa ja ystävissä on työpaikalta saatuihin verrattuna se hyvä puoli, että muutokset työssä eivät todennäköisesti vaikuta ystävyyteen. Ihmissuhde voi säilyä työelämässä tapahtuvista muutoksista huolimatta.
Kokemukseni mukaan yksinäisyyttä ei kuitenkaan voi ratkaista pelkästään suurella some-verkostolla tai edes verkostoitumistapahtumiin osallistumalla, koska ihmisjoukon keskelläkin voi tuntea yksinäisyyttä.
Kavereita ja ystäviä voi löytää somesta, mutta sitä varten täytyy uskaltaa kohdata ihmiset ihmisinä ja olla avoimesti oma itsensä. Kynnys tähän voi olla joskus korkea erityisesti Linkedinissä, jossa moni kokee tarvetta esittää työelämän alustalle mielestään sopivaa roolia.
Toivon, että jokaisella ihmisellä olisi aina joku, jolle soittaa ja joku, jota voisi kysyä tekemään jotain yhdessä. Jos sinulla on sellaisia ihmisiä, muista kiittää heitä siitä, että olette ystäviä. Jos sinulla ei tällä hetkellä ole sellaisia ihmisiä, älä luovu toivosta. Kokeile rohkeasti tutustua uusiin ihmisiin somessa.
Hyvää ystävänpäivää!
Jan Porema opiskeli markkinointia neljässä maassa ja palasi myyjäksi Suomeen. Hän törmäsi vanhentuneisiin asenteisiin ja turhiin siiloihin myynnin ja markkinoinnin kentällä. Kolumneissaan Porema ravistelee noita asenteita ja rakenteita sekä osoittaa, mikä alan juhlapuheissa on pielessä.