Naisjohtajien osuus Suomessa kasvoi viime vuonna neljällä prosenttiyksiköllä edelliseen vuoteen nähden. Nyt neljä kymmenestä suomalaisesta johtavissa tehtävissä työskentelevistä henkilöistä on naisia. Tiedot selviävät Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n viidettä kertaa kokoamasta Lasikattomittarista.
Lasikattomittarissa vertailtiin myös johtotehtävissä toimivien naisten osuuksia muihin kehittyneisiin talouksiin. Suomi on nyt tuoreimmassa tilastossa vertailumaiden seitsemäs. Listan kärjessä on Ruotsi, jossa naisjohtajia oli viime vuonna lähes 44 prosenttia.
Yhtiöiden ylin valta on kuitenkin vielä hyvin miesvoittoinen. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien joukossa sukupuolijakauma on edelleen varsin vinoutunut. Sekä Suomen että Ruotsin 50 suurimman pörssiyhtiön toimitusjohtajana työskentelee vain yksi nainen: Suomessa Orion-lääkeyhtiötä johtava Liisa Hurme ja Ruotsissa Sinch-teknoyhtiön Laurinda Pang.
Kaikista Suomen pörssiyhtiöistä löytyy yhteensä vain kolme naistoimitusjohtajaa. Hurmeen lisäksi Fiskarsia johtaa Nathalie Ahltsröm ja Marimekkoa Tiina Alahuhta-Kasko.
Myös hallitusten puheenjohtajan paikat menevät usein miehille.
Keskuskauppakamarin katsauksen mukaan vuonna 2023 nainen oli suurissa pörssiyhtiöiden hallituksissa puheenjohtajana kahdessa ja markkina-arvoltaan suurimmista yhtiöistä vain yhdessä. Nokian hallituksen puheenjohtajana toimii Sari Baldauf ja Finnairin hallituksen puheenjohtajana Sanna Suvanto-Harsaae.
Keskuskauppakamari on selvittänyt myös naisten osuutta pörssiyhtiöiden johtoryhmissä. Viime vuonna naisten osuus johtoryhmäpaikoista nousi uuteen ennätykseen, mutta oli edelleen vasta 28 prosenttia. Vajaassa 15 vuodessa naisten osuus on kyllä kasvanut selvästi, mutta välillä osuus on myös pienentynyt.
Useimmiten johtoryhmien naiset toimivat tukitoiminnoissa, kuten henkilöhallinnon, lakiasioiden, viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Näiden alojen johtajien paikoista harvemmin noustaan vastuuseen koko yhtiöstä.
EU:n niin sanottu kiintiödirektiivi edellyttää, että suurimpien pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä 40 prosenttia on aliedustetulla sukupuolella vuoden 2026 kesäkuuhun mennessä.
– Pörssiyhtiöiden hallitusten nimitysvaliokunnilla tulee kiire täyttää direktiivin vaatimukset aikatauluun mennessä. Nykyisellä naisten osuuden kasvuvauhdilla EU:n edellyttämä tavoite ei täyty, EVA:n johtaja Emilia Kullas kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Sukupuoli on rajoittanut uraa, sanoo lähes puolet naisista – ja 15 prosenttia miehistä
Lasikattomittari tarkastelee naisten osuutta johtavissa tehtävissä, naisten ja miesten eroa työvoimaan osallistumisessa ja korkea-asteen koulutuksessa, lastenhoitokuluja ja äitien palkallisia vapaita.
Mittariin on kerätty uusimmat luvut Kansainvälisen työjärjestön ILO:n ja OECD:n tietokannoista.
EVA:n käyttämä mittari mukailee The Economist-lehden The Glass Ceiling -indeksiä. Kuviot ja keskiarvot eivät sisällä kaikkia OECD-maita.