Hansdotterin hiljaisessa kirjastotilassa viettävät aikaansa työntekijät Anna Korpi-Kyyny, Sanna Koivusaari, Niklas Mattsson ja Henri Rantala sekä hänen poikansa.
Toimistot

Turkulainen markkinointiviestintätoimisto huolestui palautumisvajeesta – antaa nyt työntekijöilleen kaksi tuntia palautumisaikaa joka viikko

18.9.2024 8:05
Iina Kansonen
Työikäisillä on palautumisvaje ja ongelmia jaksamisen kanssa, sanoo Hansdotterin Ulla Suur-Inkeroinen. Idea ympärivuotiseen palautumisaikaan saatiin työntekijöiden kanssa käydyistä keskusteluista.

Yksi lukee kirjaa, toinen ottaa päiväunet tai lähtee kävelylle, kolmas käy salilla tai hoitaa vanhempiensa asioita, luettelee turkulaisen markkinointiviestintätoimiston Hansdotterin Senior Strategy Director Ulla Suur-Inkeroinen.

Viime elokuussa Hansdotterin toimistolla otettiin käyttöön palautumisaika. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella työntekijällä on käytössään kaksi tuntia viikossa palautumiseen työpäiviensä aikana. Jokainen saa valita, miten aikansa käyttää.

– Palautuminen on keskeistä ihan kaikilla aloilla. Työikäisillä on tutkimusten mukaan palautumisvaje ja ongelmia jaksamisen kanssa, Suur-Inkeroinen sanoo.

Hänen mukaansa Hansdotter on ihmiskeskeinen toimisto, jossa halutaan kiinnittää erityistä huomiota työntekijöiden hyvinvointiin.

– Työntekijöiden osaaminen ja jaksaminen on meille keskeistä. Se vaikuttaa työn laatuun ja asiakaskokemukseen.

"Työntekijällä on parempi olo lähteä työpäivän jälkeen viettämään vapaa-aikaa, kun palautumista on tapahtunut jo työpäivän aikana."

Työntekijöitä kuunneltiin

Jo vuosia Hansdotterilla on ollut tapana, että vuoden pimeimpään aikaan, marraskuusta helmikuun loppuun, työntekijät saavat käyttää puoli tuntia työpäivästä ulkoiluun joka päivä. Ajatuksena on ollut, että jokainen ehtii nauttia hetken myös valoisasta ajasta, vaikka aloittaa ja lopettaa työt silloin, kun ulkona on pimeää.

– Halusimme laajentaa palautumisajan ympärivuotiseksi, Suur-Inkeroinen kertoo.

Hänen mukaansa muutos lähti henkilökunnan kuuntelemisesta. Hansdotterin jokaisen 24 työntekijän kanssa keskusteltiin siitä, miten he kokevat työpäivänsä, toimistolle tulemisen ja työntekemisen tavat. Toimiston johtoryhmä keskusteli tuloksesta ja päätyi siihen, että palautumisajalle on työaikana tarvetta pimeiden talvikuukausien ulkopuolellakin.

Palautuminen tehostaa työntekoa, Ulla Suur-Inkeroinen muistuttaa.

Koko työpäiväkäsitystä täytyy muuttaa

Palautuminen on taito, joka vaatii harjoittelua, ja jokainen meistä tarvitsee palautumista, Suur-Inkeroinen sanoo. Hän toivoo, että palautumisajalla onnistutaan muuttamaan työntekijöiden asenteita. Oikeastaan puhutaan koko työpäiväkäsityksen muuttamisesta, Suur-Inkeroinen lisää.

– Moni saattaa miettiä, onko sallittua käyttää aikaa palautumiseen työaikana. Vaikka siihen annetaan mahdollisuus, voi kokea painetta siitä, että en ehdi ottaa pientäkään taukoa.

Suur-Inkeroinen ymmärtää paineen, mutta muistuttaa, että uudet toimintatavat vaativat aina totuttelua. Hänen mukaansa Hansdotterin toimistolla pyritään kantamaan yhdessä vastuuta uusien tapojen omaksumisesta ja keskustelemaan aiheesta.

Aikaa ei ole tarkoitus kerryttää ja pitää jossain välissä koko päivän vapaata.

Suur-Inkeroinen toivoo, että palautumisaika havahduttaisi Hansdotterin työntekijät siihen, että palautuminen tehostaa työtä.

– Kun pitää tauon, loppupäivä tai seuraava työtehtävä sujuu paremmin ja tuntuu mukavammalta. Työntekijällä on parempi olo lähteä työpäivän jälkeen viettämään vapaa-aikaa, kun palautumista on tapahtunut jo työpäivän aikana.

Hansdotterin yöntekijät ovat olleet mielissään saamastaan palautumisajasta. Vaikka jokainen saa päättää itse, miten kaksituntisensa käyttää, Suur-Inkeroinen huomauttaa, että aikaa ei ole tarkoitus kerryttää ja pitää jossain välissä koko päivän vapaata.

– Tavoitteena on, että palautuminen tulee tavaksi työpäiviin.

Juttua korjattu 18.9. klo 9.26: Hansdotterin nimen kirjoitusasu korjattu.

MAINOS