Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Sonja Holopainen arvioi Ylelle, että mainonnan yhteiskunnallista roolia tulisi radikaalisti kyseenalaistaa.
Holopainen pohtii, miksi sallimme mainonnan läsnäolon nykyisessä muodossa, kun kulutusta olisi joka tapauksessa merkittävästi vähennettävä. Mainonta Holopaisen mukaan ruokkii rakenteellista ylikulutusta ja luo keinotekoisia tarpeita.
Se rakentaa narratiivia siitä, mikä on normaalia ja tavoiteltavaa.
– Vaikka mainos ei suoranaisesti saisi kuluttajaa tekemään jotain ostopäätöstä, niin se kuitenkin luo sellaista mielikuvaa siitä, mikä on normaalia ja miten tulisi kuluttaa, Holopainen kommentoi Ylelle.
Erityisen haitallisena Holopainen näkee some-mainonnan, sillä sosiaalisessa mediassa mainonnan ja muun sisällön rajat ovat häilyvät. Sosiaalisen median käyttäjät maksavat sinällään ilmaisten sovelluksen käytöstä katsomalla mainoksia. Holopaisen mielestä sosiaalisen median palvelut pitäisikin nähdä markkinointisovelluksina.
– Eivät sovellukset tuota viihdettä sen takia, että meillä olisi ihanaa yhteisöllisyyttä ja mukavia asioita, mitä voi katsoa ja selailla. Niiden tarkoitus on pitää käyttäjää siellä mahdollisimman pitkään, jotta hänelle voidaan kohdentaa mahdollisimman paljon mainontaa, Holopainen sanoo Ylelle.
Eilen sunnuntaina 6.4. vietettiin Suomen ylikulutuspäivää. Olimme tuolloin käyttäneet oman osuutemme maailman luonnonvaroista tämän vuoden osalta.