Jos brändisi ei erotu, sitä ei huomata. Jos brändiäsi ei huomata, sitä ei haluta.
Viime kolumnissani pohdin edellä esitetyn yksinkertaisuudessaan nerokkaan yhtälön ensimmäistä kohtaa: erottautumista.
Nyt mietimme, miten varmistaa, että brändi sekä sen viesti myös huomattaisiin.
Aloitetaan: Kuvittele, että brändisi olisi ihminen. Pohdi aluksi, millaiselta brändisi näyttäisi. Näetkö sielusi silmin nuorekkaan tyypin? Vai piirtyykö mielesi verkkokalvoille varttuneempi, ehkäpä jopa iätön henkilö? Näetkö naishahmon, mieshahmon vai jonkin ihan muun?
Jatketaan harjoitusta. Mikä olisi ajatuksiisi hahmottuvalle hahmolle luontainen ympäristö tulla nähdyksi. Tori ja leppoinen jutustelu, fiini kahvila ja siellä artesaanileivoksen nauttimisen ohessa sivistynyt supina? Vai pubi ja iloinen, vaahtoavan pintin ryydittämä puheensorina? Tai ehkä sittenkin viiden tähden hotellin baari kera trendikkään drinkin? Vai kenties jokin ihan muu ympäristö touhuamisineen?
Kuvittele vielä, mikä brändissä kiinnittää huomiosi? Pukeutuminen, käytös, kutsuva katse, hymy? Vai eikö mikään edellisistä? Onko brändisi sittenkin nukkavieru, vetäytyvä, tapettiin häviävä omissa maailmoissaan haahuileva mörökölli?
Jos et vielä ole syventynyt brändisi persoonaan, tee se viipymättä. Suuntaa tutkimusmatkalle brändisi sielunmaisemaan. Lähde löytöretkelle brändipersoonan kiehtoviin ominaisuuksiin. Ajatusleikki kannattaa, sillä vasta hahmotettuasi brändin syvimmän olemuksen, voit rakentaa löydetyn ytimen varaan lumoavan ja selkeän brändipersoonan. Sellainen huomataan.
Ajatusleikki kannattaa, sillä vasta hahmotettuasi brändin syvimmän olemuksen, voit rakentaa löydetyn ytimen varaan lumoavan ja selkeän brändipersoonan
Kun brändisi persoona on määritelty, se käyttäytyy loogisesti – luonteensa mukaisesti. Sen tekemisiä ohjaa punainen lanka. Sen persoona ei ole pirstaloitunut.
Ei, se on eheä ja siksi turvallinen.
Sellaisen brändin seuraan hakeudutaan. Sellainen on mielenkiintoinen. Sillä on inspiroivia mielipiteitä ja raikkaita näkemyksiä, jotka se tohtii myös sanoa ääneen, sillä itsevarma brändi ei pelkää ilmaista itseään. Ja vain itsevarma brändi voi olla mielipidejohtaja. Sellainen, jolta kysytään. Sellainen, jota kuunnellaan.
Itsevarma brändi ei pelkää ilmaista itseään. Ja vain itsevarma brändi voi olla mielipidejohtaja
Sen sijaan mielipiteetön brändi on merkityksetön.
Kuluttajat, sijoittajat ja työntekijät edellyttävät brändiltä merkitystä. Arvopohjaa. Ostopäätösten tekeminen, sijoituskohteiden priorisointi tai potentiaalisen työnantajan etsiminen ovat nykyisin yhä enemmän arvovalintoja. Näistä valinnoista hyötyvät ne yritykset ja brändit, joilla on vahva merkitys, vankkumaton itsetunto ja mielipiteitä, joilla muuttaa maailmaa.
Sellaiset brändit huomataan. Ja kun brändi huomataan, sitä halutaan.
Hyvä niin, sillä jos brändiä ei haluta, sen elämä päättyy ennenaikaisesti.
Anssi Järvinen on kokenut bränditerapeutti. Hän tekee huomioita maailmasta, jossa toisten brändien elämä on tasapainoista ja auvoista, mutta toisten brändipersoonallisuus on vaarassa pirstaloitua ja käytös muuttua itsetuhoiseksi.