Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Tytöttelyä ja ulkonäön kommentointia – joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua

24.4.2025 10:32
Mikko Perttunen
Ongelma on suurin kunnissa.

52 prosenttia johdon assistenteista on kokenut työurallaan epäasiallista kohtelua, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan teettämästä kyselystä.

Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana.

Kunnissa työskentelevistä lähes 60 prosenttia kertoi kokeneensa epäasiallista kohtelua tai arvostuksen puutetta työtehtävän vuoksi. Kolmannella sektorilla luku oli 50 prosenttia, valtiolla 48 prosenttia ja yksityisellä sektorilla 43 prosenttia.

"Kysymyksessä on jatkuva ongelma."
MAINOS

– Edellisellä kerralla vuonna 2021 luvut olivat samansuuntaisia, joten kyse ei ole yksittäisestä poikkeamasta. Kysymyksessä on jatkuva ongelma, Skillan toiminnanjohtaja Elina Havu kertoo.

Havun mukaan kyselyssä selvinnyttä epäasiallista kohtelua ovat esimerkiksi osaamisen vähättely, arvostuksen puute, tytöttely, ulkopuolelle jättäminen, ilkeä kohtelu tai jopa ulkonäön kommentointi.

Akavan Erityisalojen johtava juristi Jenni Salonen muistuttaa, että ilmoituskynnys voi olla korkea, ja siksi epäasiallinen kohtelu jää piiloon työpaikoilla.

– Epäasiallista kohtelua kestetään, koska oma työmarkkina-asema koetaan huonoksi. Myös työnantajalla voi olla vaikkapa mainehaitan vuoksi tarvetta piilotteluun. Akavalaisten liittojen kyselyssä vain vajaa kolmasosa työnantajista oli puuttunut rikolliseksi katsottavaan seksuaaliseen häirintään, Salonen kertoo.

Havun mukaan yksi syy epäasialliseen kohteluun ovat vanhentuneet mielikuvat assistentti- ja tukipalvelutyöstä.

– Työn kuvitellaan sisältävän pelkästään rutiininomaisia ja suorittavia työtehtäviä. Todellisuudessa assistenttien ja muiden toimistotyön ammattilaisten työnkuva on muuttunut yhä kompleksisempien asioiden työstämiseksi ja vahvaa asiantuntijuutta vaativaksi, Havu korostaa.

MAINOS