Tapasin viime viikolla yli sata markkinoinnin, myynnin ja johtamisen ammattilaista eri puolilta maailmaa. Oli mielenkiintoista huomata, että ikään, kotimaahan tai sukupuoleen katsomatta kaikilla oli enemmän harmistuksen ja valituksen aiheita kuin ratkaisuja tai intoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
Osaa harmitti se, miten työelämä yleisesti ottaen on muuttunut ja miten vaikeaa on löytää töitä tai hyviä työntekijöitä. Jotkut valittivat myynnin, markkinoinnin tai johtamisen muutoksista, ja osalle tekoäly oli suuri harmistus. Myös LinkedIn ja muut somet aiheuttivat turhautumista ja jopa kiukkua.
Yksi pitkän linjan myynnin ja johtamisen ammattilainen oli harmistunut siitä, että pandemia pilasi pukeutumisen työelämässä.
Yksi mielenkiintoisimmista valituksen aiheista oli Keski-Euroopassa työskentelevän pitkän linjan myynnin ja johtamisen ammattilaisella, joka oli harmistunut siitä, että pandemia pilasi pukeutumisen työelämässä. Ennen oli puku ja kravatti, nyt pahimmillaan joku tulee töihin farkuissa ja t-paidassa.
Hän lisäsi tuntevansa kyllä yhden, joka käyttää yhä pukua mutta niin muotitiedottomasti, että kyseisen henkilön kannattaisi ehkä kuitenkin laittaa farkut ja t-paita, koska lopputulos on joka tapauksessa katastrofi.
Näen päivittäin myös Linkedinissä postauksia ja kommentteja, joissa keskitytään valittamaan asiasta, joka on pilalla ja oli ennen paremmin. Todella harvoin niissä postauksissa ehdotetaan, mitä asialle voitaisiin tai kannattaisi tehdä.
En keksi ketään, jolla olisi paremmat taidot visioida valoisa tulevaisuus ja saada muutkin ihmiset uskomaan siihen kuin markkinoinnin ja myynnin ammattilaiset.
Opin aikanaan mallin, jossa asiat jaettiin ensin neljään kategoriaan:
Jos asia on kategoriassa yksi tai kaksi, valittamisen sijaan kannattaa käyttää energia siihen, että muuttaa asiaa.
Jos asia menee kategoriaan kolme tai neljä, ei valitus auta silloinkaan vaan pitää miettiä, miten tilanteen kanssa voi parhaiten tulla toimeen ja onnistua siitä huolimatta.
En keksi ketään, jolla olisi paremmat taidot visioida valoisa tulevaisuus ja saada muutkin ihmiset uskomaan siihen kuin markkinoinnin ja myynnin ammattilaiset. Joten rakkaat kollegat, voisimmeko yhdessä päättää keskittyä jatkossa enemmän unelmointiin, visioihin ja ratkaisuehdotuksiin kuin valittamiseen?
Jan Porema opiskeli markkinointia neljässä maassa ja palasi myyjäksi Suomeen. Hän törmäsi vanhentuneisiin asenteisiin ja turhiin siiloihin myynnin ja markkinoinnin kentällä. Kolumneissaan Porema ravistelee noita asenteita ja rakenteita sekä osoittaa, mikä alan juhlapuheissa on pielessä.