Strategiseen brändi- ja tuotemarkkinointiin keskittyneen MacWellin Helsingin-toimiston HR-johtaja Cristian Vuorivirta sanoo, että suomalaisten mainostoimistojen johtamisessa on usein isoja puutteita. Vuorivirta kertoo MarkkinointiUutisille, että luovalla alalla on jääty monesta muusta alasta jälkeen, sillä autoritäärinen ja diktaattorimainen johtajuus ovat yhä läsnä.
Pitkään markkinoinnin parissa työskennellyt Vuorivirta on nähnyt alalla monenlaisia johtajia. MacWellille hän hyppäsi viisi kuukautta sitten tehtävänään parantaa yrityskulttuuria ja osaamisen kehittämistä. Yhdysvalloista lähtöisin oleva Vuorivirta on aiemmin työskennellyt muun muassa Hasan & Partnersilla.
– MacWellillä on ollut johtajuuteen liittyvät ongelmansa, mikään paikka ei ole täydellinen. Mutta MacWellillä on lähdetty systemaattisesti muuttamaan kulttuuria, Vuorivirta kertoo.
Hän on kuitenkin huolissaan luovan alan ja etenkin mainostoimistojen johtajuusongelmasta.
– Toimistoissa on johdettu pelolla ja itkettämällä työntekijöitä. Se on ollut silmiä avaava kokemus, kun tällaista on nähnyt. Monet työntekijät ovat voineet huonosti, ja loppuunpalamiset ovatkin tyypillisiä tällä alalla.
Vuorivirta kuitenkin ymmärtää osittain, miksi luovalla alalla on jääty johtamisessa jälkeen.
– Kulttuuri on tullut liike-elämästä, missä autoritäärinen johtajuus on ollut yleistä. Toimistot ovat kuitenkin täysin samanlaisia ominaisuuksiltaan. Toimistot ovat yhtä lailla yrityksiä, joissa on samanlaiset tulospaineet.
– On tiukat deadlinet ja paljon odotuksia. Nuoret työntekijät saattavat edetä urillaan nopeasti ja saada vastuuta vähäisellä kokemuksella. Siksi ei olekaan ihme, että nuoretkin työntekijät alalla saattavat palaa loppuun, Vuorivirta sanoo.
MacWell on yksi niistä suomalaistoimistoista, jotka ovat palkanneet HR-johtajan luodakseen paremman ja tehokkaamman työyhteisön. Cristian Vuorivirran mukaan kyse on etenkin siitä, että HR-henkilö toimii linkkinä työntekijöiden ja johdon välillä, milloin kumpikin voi ymmärtää toisiaan paremmin.
– Luovalla alalla on monissa paikoissa raskas rakenne. Ylimmän johdon jälkeen on paljon keskijohtoa, jonka jälkeen hierarkiassa tulee työntekijät.
Hänen mukaansa muutoksen täytyy lähteä talon sisältä. Perinteisistä tavoista pitää pystyä luopumaan, jotta johtajuudessa voi päästä nykyaikaan.
– Yrityksen kulttuuria ja johtajuutta pitää muovata. Sitä on onneksi jo tapahtunut paljon luovalla alalla, mutta tekemistä riittää. Esimerkiksi erilaisuutta ja me-henkeä pitäisi vaalia enemmän. Ihmisiä pitäisi käsitellä yksilöinä. Tunneäly on asia, joka korostuu entisestään tulevaisuudessa.
Johdossa tärkeintä on hyväksyä muutos. Enää ei voi johtaa niin kuin 1990-luvulla.
– Silloin oli tapana, että se, joka lähti viimeisenä toimistosta, oli kovin työntekijä. Sellainen ajattelumaailma ei istu tähän päivään.