Lauri Vaisto ei ole yllättynyt listan kärkeen yltäneistä brändeistä. Kuva: Duunitori / Fredrik Bäckman
Brändit

Nämä työnantajabrändit vakuuttivat organisaatiopäättäjät – asiantuntija listaa viisi keinoa houkuttelevan työnantajabrändin rakentamiseen

10.4.2025 10:44
Mikko Perttunen
Tutkimuksessa kysyttiin suurten työnantajien edustajilta, mitä esimerkkejä heille tulee mieleen hyvistä työnantajabrändeistä.

Duunitorin ja Taloustutkimuksen tuore selvitys kertoo, mitkä suomalaiset organisaatiot ovat tehneet vaikutuksen suurten organisaatioiden päättäjiin.

OP-ryhmä, Kone ja S-ryhmä ovat arvostetuimpia suomalaisia työnantajabrändejä suurten työnantajien edustajien mielestä. Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin, mitä esimerkkejä heille tulee mieleen hyvistä työnantajabrändeistä.

Edellä olevien lisäksi viiden kärkeen mainintojen osalta mahtuivat myös Fazer ja K-ryhmä.

MAINOS

– OP-ryhmä on palkittu Vuoden työnantajabrändinä jo vuoden 2023 Rekrygaalassa erityisesti pitkäjänteisen ja henkilöstöä osallistavan brändityön tekijänä. Kaupan alalla on suuria työnantajia, jotka rekrytoivat paljon. Siksi monella on ollut mahdollisuus havainnoida, miten ne viestivät itsestään työnantajana, Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto kertoo tiedotteessa.

Vaisto listaa viisi asiaa, joihin työnantajan olisi hyvä panostaa, mikäli mielii työnantajabrändin olevan johdonmukainen, uskottava, vaikuttava ja tavoitteellinen.

Työnantajabrändin rakennuspalikat Lauri Vaiston mukaan:

1. ”Kirjatkaa, millainen työnantaja haluatte olla. Tavoitetila tai työnantajalupaus on keskeinen työväline sekä ulkoisessa brändityössä että sisäisessä työntekijäkokemuksen johtamisessa. Työnantajabrändin omistajuus on usein jaettua. Ellei yhtenäistä tarinaa ole, työnantajasta syntyy epäselvä mielikuva.”

2. ”Laatikaa suunnitelma työnantajabrändin kehittämiseksi. Työnantajabrändin tavoitteiden tulisi olla selkeitä, realistisia ja mitattavia. Pelkät tavoitteet eivät riitä, vaan tarvitaan myös askelmerkit niiden saavuttamiseksi.”

3. ”Huolehtikaa riittävästä resursoinnista. Aivan liian usein suurissakin organisaatioissa luotetaan siihen, että rekrytoijat huolehtivat työnantajakuvasta oman työnsä ohella. Työnantajabrändin johtaminen on kuitenkin kokonaisvaltaista työtä, joka vaatii aikaa, osaamista ja rahaa.”

4. ”Keskustelkaa työnantajabrändistä säännöllisesti johtoryhmässä. Suomalaisten organisaatioiden helmasynti on, että investoinneista seiniin ja koneisiin jaksetaan jauhaa loputtomiin, mutta osaavien tekijöiden oletetaan vain ilmestyvän jostain. Työvoiman ja erityisosaamisen saatavuus on kriittinen tekijä, joka saa organisaatiot joko kukoistamaan tai kaatumaan.”

5.  ”Osallistakaa koko henkilöstö työnantajabrändin rakentamiseen. Kaikkien menestyneiden työnantajabrändien taustalla on merkittäviä panostuksia työnantaja- ja rekrytointimarkkinointiin. Parhaiden joukkoon noustaan valjastamalla käyttöön todellinen supervoima eli oman henkilöstön verkostot. Kun muut perusasiat ovat kunnossa, projekti kannattaa viedä maaliin varmistamalla, että työntekijät kertovat yhdenmukaista tarinaa työnantajasta.”

Kansallinen rekrytointitutkimus 2025: Suuret työnantajat on Duunitorin ja Taloustutkimuksen haastattelututkimus, joka toteutettiin 20.1.–28.2.2025.

Vastaajia oli yhteensä 149. Kolmannes vastaajista edusti johtoa ja loput henkilöstö- ja muuta hallintoa. Vastaajia oli sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta.

Yksityisen sektorin haastatellut edustivat yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa. Julkisen sektorin vastaajat edustivat hyvinvointialueita, suurimpia kuntia sekä julkisen sektorin organisaatioita, jotka työllistävät vähintään 500 työntekijää.

MAINOS