Kymmenisen vuotta sitten ehdotimme asiakkaallemme – suomalaiselle elintarvikealan yritykselle – että Helsinki Pride voisi olla heille oiva yhteistyökumppani.
Pride tarjoaisi vaativan ja trenditietoisen edelläkävijäkohderyhmän sekä brändin arvojen mukaista elämäniloa ja avarakatseisuutta. Asiakkaan tuoteperheen värimaailmakin sattui noudattelemaan sateenkaaren sävyjä.
”Homojen hommaa, pois se meistä”, tyrmäsi asiakkaan toimitusjohtaja markkinointiosaston ja toimiston asiallisesti perustellun ehdotuksen. Se siitä sitten.
Petteri Orpo kritisoi Helsinki Priden päätöstä sulkea kokoomus kumppaneistaan sanomalla päätöksen olevan poliittinen ja loukkaavan monia heidän – siis kokoomuksen – ihmisiä.
Kymmenessä vuodessa ajat ja asenteet ovat muuttuneet Suomessa. Onneksi. Nyttemmin Pride on pikemminkin valtavirtaa. Merkittävä osa Priden kanssa yhteistyötä tekevistä brändeistä on mukana vilpittömässä mielessä brändipersoonallisuutensa mukaisessa toiminnassa. Sellaisessa, joka on sopusoinnussa brändin arvojen ja merkityksen kanssa.
Mutta missä ihmismassat, siellä myös ketkut markkinoijat ja opportunistiset poliitikot. Osa tällaisista toimijoista havittelee Pridesta tarttuvan konservatiiviseen ja takapajuiseen brändiinsä edes häivähdys mielikuvaa suvaitsevaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja edistyksellisyydestä. Näin myös silloin, kun brändi on kaikkea muuta kuin suvaitsevainen, yhdenvertaisuuden puolesta taisteleva ja edistyksellinen.
Petteri Orpo kritisoi Helsinki Priden päätöstä sulkea kokoomus kumppaneistaan sanomalla päätöksen olevan poliittinen ja loukkaavan monia heidän – siis kokoomuksen – ihmisiä.
Orpon johtaman puolueen sekä toisen Priden ei-toivotuksi luonnehtiman yhteistyökumppanin – keskustapuolueen – kansanedustajista huomattava osa äänesti uutta translakia vastaan viime helmikuussa. Kepulaisista edustajista jopa enemmistö.
Silloin, kun yhteistyö ei perustu brändin oikeille arvoille, ei Pridella ole ainoastaan oikeutta vaan jopa velvollisuus kieltäytyä vilpillismielisestä yhteistyöstä.
Ja jos joku, niin päätös painaa eduskunnassa äänestysnappulaa se vasta poliittinen päätös onkin.
Moinen äänestyskäyttäytyminen ei ainoastaan loukannut monia ihmisiä, vaan jopa syvästi satutti useita sellaisia henkilöitä, jotka ovat eläneet elämänsä heidän ihmisoikeuksiaan päättäväisesti polkevassa maassa.
Silti puheenjohtajat olisivat halunneet marssia liikkeensä lippuja heiluttaen ihmisoikeuksia puolustavassa marssissa. Ja toivoneet, että Pridesta olisi tarttunut heidän edustamiinsa tahoihin paitsi yhdenvertaisuutta ja edistyksellisyyttä myös ennen kaikkea äänestäjien suosiollista asennetta.
Tällaiselle kaksilla rattailla ajamiselle ja brändin vilpilliselle käyttäytymiselle on myös nimi. Se on rainbow washing. Suuressa maailmassa termiä käytetään kuvaamaan perusteettomia ja tekopyhiä brändilupauksia, joilla eri tahot pyrkivät markkinoimaan tuotteittaan ja ideologioitaan liittoutumalla esimerkiksi LGBTQ+-yhteisöjen kanssa.
Silloin, kun yhteistyö ei perustu brändin oikeille arvoille, ei Pridella ole ainoastaan oikeutta vaan jopa velvollisuus kieltäytyä vilpillismielisestä yhteistyöstä.
Vain näin toimimalla Priden oma brändi voi säilyttää arvonsa. Ja myös kasvattaa sitä, kuten vuosien saatossa onkin tapahtunut.
Hyvä Pride. Jatka marssia valitsemallasi tiellä.
Anssi Järvinen on kokenut bränditerapeutti. Hän tekee huomioita maailmasta, jossa toisten brändien elämä on tasapainoista ja auvoista, mutta toisten brändipersoonallisuus on vaarassa pirstaloitua ja käytös muuttua itsetuhoiseksi.